.

Cara Mulakan Pelaburan Emas Modal Kecil

Post image for Cara Mulakan Pelaburan Emas Modal Kecil
Tak perlu modal besar untuk mulakan pelaburan emas. Kalau ada bajet sekitar RM200 sebulan pun dah boleh mula menyimpan emas. Bagi saya, yang penting mulakan dulu dengan modal kecil. Bila dah mula, baru cepat faham ilmu pelaburan emas. Bila dah mula, baru faham bila harga emas tinggi ataupun rendah. Selagi tak mula, kekadang nak explain pun susah. Lambat sikit faham berbanding orang yang dah bermula.
Sebelum melabur, saya memang syorkan simpan duit kecemasan dalam bentuk tunai (di bank) at least 3 bulan pendapatan. Tapi bagi siapa yang belum cukup 3 bulan pendapatan, beli dulu at least 1 dinar. Lepas tu baru cukupkan 3 bulan pendapatan. Mulakan dulu sebagai motivasi menyimpan emas dan kumpul harta.
Bagi yang nak mulakan pelaburan emas dengan modal kecil, mungkin anda boleh pertimbangkan salah satu daripada cara ni;

#1 – Beli Syiling Emas 1 Dinar

Item paling kecil yang Public Gold keluarkan (untuk pembelian kaedah biasa) setakat ni ialah syiling 1 dinar. Ia antara item terbaik untuk bermula. Kalau ada duit dalam RM600 pun dah boleh beli 1 dinar sekarang ni. 1 dinar tu emas berketulenan 91.6%, beratnya 4.25 gram.
1 2 dinar emas syiling 10 sen
Banyak jenis dinar yang ada di pasaran sekarang ni, tapi coin 1 dinar Public Gold yang terbaik buat masa ni sebab harga per gram lebih murah, dan susut nilainya cuma 6% i.e. terendah di Malaysia. Nak beli pun senang sebab Public Gold ada 18 cawangan seluruh Malaysia. Dan ada 7 lagi kelebihan kenapa saya syorkan Public Gold.

#2 – Beli Emas Secara GAP

Sekarang, Public Gold keluarkan produk terbaru yang diberi nama Gold Accumulation Program (GAP) untuk memudahkan kita menyimpan emas walaupun dengan modal sekecil RM150. Skim belian GAP ni mirip Akaun Emas yang ditawarkan oleh Kuwait Finance House (KFH). Kita boleh beli emas sekecil 1 gram, dan boleh tambah simpanan dari masa ke semasa dengan gandaan 1 gram. Yang paling best, emas tu kita boleh simpan dengan Public Gold secara percuma! Untuk faham lebih lanjut tentang skim pembelian secara GAP, boleh baca artikel saya “Mudahnya Simpan Emas Dengan GAP Public Gold“.
gold bar lbma public gold 1 gramGold bar 1 gram Public Gold hanya boleh dibeli melalui GAP sahaja.

#3 – Beli Gold Bar 1 Gram

Bagi yang tak cukup bajet, boleh beli gold bar 1 gram yang ada di pasaran. Harganya sekitar RM200 jer sekarang ni. Buat masa ni yang famous di Malaysia ialah gold bar 1 gram keluaran Gold Crest Pavilion (GCP) dan Gold Silver Resources (GSR). Mulakan dengan gold bar 1 gram pun boleh, tapi saya tak galakkan sebab kebanyakkan gold bar 1 gram ni, harga per gramnya mahal, dan susut nilainya tinggi. Kalau nak jual balik emas tu nanti, susut nilainya mencecah 20%! Lambat untung berbanding emas yang susut nilainya rendah. Melainkan anda beli emas untuk dijadikan ‘harta karun’, dan tak fikir langsung untuk jual, itu ok.
gold bar 1 gram PGCPGold bar 1 gram lebih mahal sebab minting cost-nya mahal

#4 – Beli 1 Dinar Secara Ansuran

Kalau bajet beli emas RM150 – RM200 sebulan, saya prefer beli syiling 1 dinar Public Gold secara ansuran. Cajnya cuma 0.5% atas harga belian atau minimum RM5. Boleh bayar ansuran selama 4 bulan (4 kali bayar). Bila dah habis bayar, baru boleh ambil emas di office Public Gold. Kalau habis bayar awal, boleh ambil emas tu lebih awal. Tak perlu tunggu 4 bulan.
Saya prefer syiling 1 dinar Public Gold berbanding gold bar 1 gram (jenama lain atau gold bar 1 gram secara GAP) sebab harga per gram lebih murah, susut nilainya juga jauh lebih rendah. Maksudnya, syiling 1 dinar Public Gold jauh lebih untung berbanding gold bar 1 gram.
jadual pembelian emas public gold ansuran EPPContoh jadual pembayaran 1 dinar PG. Harga semasa RM577 + RM5 caj admin.
Boleh ke beli emas secara ansuran? Sebelum beli secara ansuran, baca penjelasan saya dalam artikel “Hukum Jual Beli Emas Secara Ansuran”.

#5 – Kumpul 10 Dirham (Silver), Tukar Kepada Emas

Siapa tak nak beli secara ansuran, tapi nak beli dengan bajet dalam RM100 sebulan, boleh juga kumpul syiling 10 dirham (silver). Sebulan beli beli sekeping. Cukup 6 keping 10 dirham, jual kesemua syiling 10 dirham tu dan beli satu syiling 1 dinar.
Kaedah ni agak merugikan dari sudut kira-kira, tapi sesetengah orang, rugi begini lebih baik berbanding duit tu habis dibelanjakan sebab susah disiplinkan diri menyimpan wang. Susut nilai silver lebih tinggi dari emas. 10 dirham susut nilainya 16%, dan ada caj tambahan yang Public Gold kenakan iaitu “caj transportation”. Itu caj belian luar Penang RM5 sekeping.
10 dirham 1 dinar emas public goldCukup 6 keping coin 10 dirham (silver), tukar kepada 1 dinar emas.
Kalau nak kurangkan kerugian bila jual coin 10 dirham tu, cuba jual kepada kenalan terdekat yang belum pernah simpan silver. Jual pada harga diskaun. Kaedah tu dua-dua pihak untung. Anda untung sebab jimat susut nilai, pembeli tu pun untung sebab dapat beli pada harga diskaun.
Mudah-mudahan dengan tips ni, semua orang boleh mulakan langkah pertama menyimpan emas. InsyaAllah




Ingin menerima tips-tips berkaitan Bursa Saham / Forex / FCPO / Pelaburan Emas terus ke emel anda?
.......Taip Emel dalam kotak dibawah & Klik Langgan:


Delivered by FeedBurner
Top MT4 Forex Brokerikofxfxmalayeracashmaster forexfxcmliteforexinstaforexmarketivaeasy forexSelebriti Fx Tempatanzaharudinustaz sobrinasir forexpakdiTop Forex Forumcarigoldnogoldwang cybercaricommymesranetbicara jutawanTop Indicator Forexsupport resistanceelliot wave fibonacciwinning solutionKuasa Forexcot reportmacd rsi adx bollingernewsCarian Saham Paling Tinggimaybank2u fxlangkah main sahambank negara malaysiacara menjana pendapatankelas saham percumakursus saham murahbelajar saham onlinebskl bursa malaysiaklci bursa sahambicara jutawanpelaburan sahamduit sambilanjawatan kosongkerja sambilanTop Forex Keywordblog forexbuku panduan forexstrategi forex long termcara senang trade forexpanduan simple forexEA expert advisorforex robotkursus forexforex tutorialteknik scalpingpart time trader kayakelas fxuntung forexfundamentalstranglestraddlebreak outasian marketforex sessionforex seremban tamping rembau nilai negeri sembilanforex labuantips forexforex seminarforex signalebook forex bahasa melayu bmbroker forexforex haramforex illegalapa itu forexbagaimana bermula dalam forexforex tipuTop MT4 Forex Brokerikofxfxmalayeracashmaster Brokerikofxfxmalayeracashmaster forexfxcmliteforexinstaforexmarketivaeasy forexSelebriti Fx Tempatanzaharudinustaz sobrinasir forexpakdiTop Forex Forumcarigoldnogoldwang cybercaricommymesranetbicara jutawanTop Indicator Forexsupport resistanceelliot wave fibonacciwinning solutionKuasa Forexcot reportmacd rsi adx bollingernewsCarian Saham Paling Tinggimaybank2u fxlangkah main sahambank negara malaysiacara menjana pendapatankelas saham percumakursus saham murahbelajar saham onlinebskl bursa malaysiaklci bursa sahambicara jutawanpelaburan sahamduit sambilanjawatan kosongkerja sambilanTop Forex Keywordblog forexbuku panduan forexstrategi forex long termcara senang trade forexpanduan simple forexEA expert advisorforex robotkursus forexforex tutorialteknik scalpingpart time trader kayakelas fxuntung forexfundamentalstranglestraddlebreak outasian marketforex sessionforex seremban tamping rembau nilai negeri sembilanforex labuantips forexforex seminarforex signalebook forex bahasa melayu bmbroker forexforex haramforex illegalapa itu forexbagaimana bermula dalam forexforex tipuTop MT4 Forex Brokerikofxfxmalayeracashmaster, pelaburan emas pelaburan emas maybank harga emas dinar emas pelaburan emas bank rakyat pelaburan emas public bank harga emas terkini harga emas maybank pelaburan emas di malaysia harga emas di malaysia harga emas malaysia pelaburan saham emas harga emas 916 terkini pelaburan dinar emas pelaburan emas forum saham emas harga emas di pasaran pasaran emas melabur emas harga emas 916 semasa pelaburan emas di bank rakyat pelaburan emas public gold harga emas harian pelaburan emas bank islam skim pelaburan emas harga emas semasa 916 pasaran emas semasa teknik pelaburan emas cara pelaburan emas zaharuddin pelaburan emas harga pasaran emas semasa harga emas bank negara pelaburan jongkong emas harga emas hari ini malaysia pasaran emas malaysia emas pelaburan harga emas 916 sekarang harga emas 999 terkini harga emas 999.9 hari ini pasaran emas hari ini harga pasaran emas hari ini

KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Bersama Menjana Kekayaan!



kursus forex forex malaysia belajar forex forex factory kuasa forex jutawan forex marketiva easy forex forex forex investment forex converter malaysia forex forex news forex courses forex indicator robot forex apa itu forex forex calculator forex trading forex exchange forex forum foreign exchange forex tutorial forex signal forex autopilot main forex panduan forex signal forex forex robot forex rates kursus forex di malaysia metatrader free forex signal berita forex kursus forex malaysia what is forex kursus forex 2010 forex broker forex contest islamic forex forex chart best forex broker forex ea forum forex forex automoney ebook forex indicator forex forex ebook forex bonus oanda forex kursus saham saham saham online marketiva main saham belajar saham main saham online metatrader 4 belajar main saham marketiva.com cara main saham online harga saham cara bermain saham jual beli saham bermain saham belajar saham online belajarforex belajar marketiva permainan saham online saham valas harga saham online cara bermain saham online bermain saham online pasar saham online trading saham online bagaimana cara bermain saham valas online belajar bermain saham trading saham cara saham online trading saham simulasi saham saham online trading main saham instaforex marketiva saham online foreign exchange main saham online belajar saham main saham maybank2u belajar main saham metatrader fx open metatrader 4 marketiva.com cara main saham online panduan main saham tips main saham mt4 metatrader 5 online trading bagaimana cara main saham marketiva scam www.marketiva.com forek fx pro beli saham online fx trading belajarforex easyforex valas forexmali trading online bermain saham investasi online bursa saham malaysia main board indeks saham modal main saham valas online trading saham bermain saham online foreks meta trader saham online trading cara bermain saham online trading saham online forextrading index saham investasi saham perdagangan saham bursa malaysia bursa malaysia real time bursa saham malaysia bursa malaysia price bursa malaysia berhad klse bursa malaysia bursa malaysia annual report bursa malaysia my bursa malaysia announcement bursa malaysia index bursamalaysia www.bursamalaysia.com bursamalaysia.com ftse bursa malaysia klse online bursa malaysia listing requirement bursa malaysia share price share market malaysia listing requirements of bursa malaysia how to invest in bursa malaysia bursa malaysia website market information bursa malaysia forum klse malaysia bursa saham malaysia online stock market malaysia star bursa malaysia bursamalaysia price bursa malaysia address bursa malaysia securities berhad malaysia stock exchange bursa malaysia bhd bursa malaysia career listed company in bursa malaysia ftse bursa malaysia klci bursa malaysia prices bursa malaysia depository sdn bhd bursa malaysia wiki bursa malaysia market watch malaysia market market watch malaysia fungsi bursa malaysia bursamalaysia announcement bursa malaysia derivatives company listed in bursa malaysia the star online business bursa malaysia market price bursa saham malaysia listed companies trading bursa malaysia bursa malaysia daily summary bursa malaysia blog klse klse online klse star klse price klse real time klse malaysia klse chart klse my klse my website market information prices index bursamalaysia klse stock watch klse star online bursa saham malaysia www.bursamalaysia.com klse bursa malaysia klse index klse market watch klse composite index www.klse.com.my star klse klse realtime kuala lumpur stock exchange klse announcement klse forum klse stock prices klse stock exchange klse online market watch www.klse.com klse real time monitor bursamalaysia.com share market malaysia klse my website market information malaysia stock exchange stock market malaysia klse blog klse stock malaysia stock market klse share price kuala lumpur stock exchange klse klse prices malaysia share market klse market realtime klse share market klse live klse quote klse summary klse eod data klse stock market star klse online GFC Markets FBS Holdings Inc. Finexo FxCompany LiteForex HY Markets [Forex, Stocks, Metals] Dukascopy [Interbank Forex] GFX Group SA [Forex, Stock Market Index, ...] MoneyForex [Forex, CFD, ...] Western Capital Forex [Forex, CFD, Stocks ...] dbFX Deutsche Bank [Forex ...] FxPro [Forex, CFD, Stocks, Metals ...] COESfx [Forex, Gold, ...] Saxobank [Forex, CFD, ...] TMS Brokers [Managed Accounts, ...] AlaronFX Inc. [Forex, Managed Accounts...] Delta Stock Inc. [Forex, Stock...] Man Financial [Forex, CFD...] A.B. Watley Forex [Forex, Future...] FXDirectDealer iFOREX [Forex, Trading Signals,...] Currency Trading USA [Forex, Man...] Forex Day Trading [Forex, Manage...] Forex For You [Forex, Managed Fu...] Carlo Scevola, CTA [Managed Fund...] Gallo Global Markets [Forex, Fut...] FOREX.com DTG Futures [Futures] DirectFX Invest2forex Rose Stevons & Company [Mana...] Goldberg Forex Group FXOnline Japan Ltd., FXTech Trading Goetz Financial Forex Affin Investment Bank Berhad L 2 Alliance Investment Bank Berhad L 3 AmInvestment Bank Berhad L 4 CIMB Investment Bank Berhad L 5 ECM Libra Investment Bank Berhad L 6 Hong Leong Investment Bank Berhad L 7 HwangDBS Investment Bank Berhad L 8 KAF Investment Bank Berhad L 9 Kenanga Investment Bank Berhad L 10 Maybank Investment Bank Berhad L 11 MIDF Amanah Investment Bank Berhad L 12 MIMB Investment Bank Berhad L 13 OSK Investment Bank Berhad L 14 Public Investment Bank Berhad L 15 RHB Investment Bank Berhad successinforex.blogspot.com collegeforex.com www.duitdariforex.com www.jaguhforex4u.com www.forexmalaysia.com www.bijakforex.com www.sureheboh.com www.kampusforex.com santaiforex.afcobiz.com forex percuma , belajar forex , teknik forex percuma , belajar forex percuma , forex blog , forex blogspot, faham forex, belajar blog, belajar forex islamic, forex percuma, nak belajar main tukaran wang asing, foex percuma, belajar percuma saham, nak belajar forex, ilmu forex percuma, belajar forex islam, beza forex saham, forex duit percuma, belajar blog percuma, jom belajar forex, www.teknikforex percuma.com, belajar forex.com, nak blaja forex, kan belajar forex, teknik forex tag cloud Some currency pairs are more predictable than others. Here are my top 5: 1. AUD/USD 2. EUR/GBP 3. NZD/USD 4. EUR/USD 5. USD/CHF