.

Persediaan Menunaikan Umrah

Assalamualaikum..


Setiap hari, pasti ada saja yang menjadi tetamu Illahi. Berpeluang menjejak kaki serta merasai hangat dingin negara penuh berkah itu. Allah..Allah.. hati cukup cemburu bila mendengar ada yang menjejak kaki ke sana.

3 bulan yang lalu, Allah izinkan aku sekali lagi ke sana. Kali terakhir, hampir 5 tahun lalu. Masa tawaf Wida' umrah terdahulu, aku ada terdetik di hati. Insyaallah, sebelum tempoh passport habis (5tahun) aku nak datang lagi ke sini (Mekah). Alhamdulillah.. Allah makbulkan.

3 bulan sebelum genap 5 tahun, Allah memberi izin diri yang penuh jahil ini menjadi tetamuNya. Sangat benar, Allah itu As-Sami'

Entry kali ni nak cerita sikit bab Persediaan Menunaikan Umrah. Lebih kepada nota / peringatan untuk diri sendiri juga. Mungkin diri ni belum hebat nak bagi tips kepada para jemaah yang nak berangkat ke tanah suci. Tapi, apa yang ditulis ini mungkin sedikit sebanyak dapat membantu.

Persediaan nak kesana sungguh banyak. Ilmu, fizikal mental, rohani, ubatan, duit & keperluan yang hendak dibawa. Oo.. banyaknya! Memang.. memang banyak. Tapi percayalah, tak ada satu pun memberi tekanan dan bebanan. Setiap apa yang kita buat tu, akan membuatkan hati kita semakin berkobar-kobar nak sampai kesana.

Persediaan Ubatan / Fizikal

1. Periksa Kesihatan
-Wajib! Ini perlu untuk kita tahu tahap kesihatan diri.


2. Vaksin Meningikokal Meningitis
- Meningitis adalah radang selaput pelindung sistem saraf pusat. Penyakit ini disebabkan oleh mikroorganisme, luka, barah, atau ubatan tertentu. Penyakit ni memang serius sebab ia dekat otak dan tulang belakang, sehingga boleh menyebabkan kerosakan kendali gerak, fikiran, bahkan kematian. 
So, memang wajib suntik! Sebagai perlindungan untuk kita juga. Tanya dekat doktor.. "Ubat ni untuk apa, doktor?"
Doktor jawab.. "Nak jaga selaput otak awak. Selain tu.. sana kan panas, lepastu takut terkena jangkitan bakteria terutama kalau bersinggungan dengan jemaah dari pelbagai negara tu,"
-Vaksin ni kalau di klinik swasta harga sekitar RM120. ada juga yang lebih mahal dari tu. Tapi masa aku pergi klinik kerajaan, dapat vaksin dari lebihan jemaah haji, so kena bayar RM5 sahaja tapi vaksinnya terhad.
3. Ubat-ubatan 
-Pada yang sakit, contoh darah tinggi, kencing manis.. pack siap-siap ubat tu. Biar awal asal jangan tertinggal. Selain tu, bawa juga ubat seperti :
a) panadol
b) bam panas (vick, tiger bam dll..)
c) ubat batuk (kalau boleh bawa yg jenis tablet)
d) ubat selsema
e) krim pelembap (bibir & kulit) 
f) dan.. strepsils bawa banyak-banyak! bukan minta sakit tapi, kalau batuk, strepsils sangat diperlukan. 



Tips dari ustaz yang membawa kami.. "Kalau demam di Mekah, beli ubat di Mekah. Kalau makan ubat Malaysia, takkan jalan punya. Sebab ubat demam Mekah tak sama dengan Malaysia. Kita demam sebab suhu/cuasa  jadi, ubat demam Mekah saja yang sesuai dengan cuaca / suhu disini.."


Persediaan Fizikal


Latihan Kecergasan
-Jangan ingat kita muda sentiasa cergas. Tidak semestinya. So, buatlah latihan. Macam aku yang tak lasak ni, sure badan akan terkejut bila berdepan dengan tawaf dan sai'e nanti. Jadi, lakukan latihan berjalan kaki.
-Latihan ni bertujuan membiasakan diri kerana Umrah ni bakal menggunakan banyak tenaga. Pergi balik dari hotel ke Masjid anggaran mungkin 800-1500meter.  
Tawaf mengelilingi Kaabah lebih kurang sejauh 500 meter - 1 kilometer. Sai'e pula berulang alik Safa ke Marwa sebanyak 7 kali sejauh hampir 3 kilometer. Selalu jalan macam tu tiap-tiap hari? Jalan 200 meter pun dah penat (aku le tu..) so, untuk membiasakan diri dengan aktiviti itu, kita harus lakukan sedikit persediaan. 
First umrah aku dulu, aku masih study. Rasa diri dah tak payah buat latihan kecergasan sebab setiap hari berulang-alik dari rumah ke kelas. 1 hari maksimum 3 kelas. So dah rasa kaki kuat. Jadinya tak prepair apa-apa. Bila sampai sana, selepas balik hotel sesudah buat umrah.. kaki rasa macam robotcop. Betis rasa macam batang kayu. So, diingatkan.. jangan fikir kita sentiasa bergerak kita ni cergas. Do more exerciser! Cuba baca kisah seorang at-tabiin ini.. tengok macam-mana beliau exercise. Sungguh, Masyaallah!  


Persediaan Ilmu 

- Amatlah rugi jika berpeluang kesana setelah berkorban masa, wang ringgit tapi ibadah kita sia-sia sebab tiadanya ilmu, ketidakperihatian dan kecuaian diri sendiri.


- Setiap hari, sebelum sampai tarikh berangkat, cari buku, jumpa dan bertanyalah pada orang yang arif sehingga kita rasa sudah yakin dan mantap untuk mengerjakan Umrah. Ibadah ni bukan ikut suka-suka kita, ada tatacaranya dan adabnya. Tak ikut cara-caran yang telah ditetapkan, ibadah kita mungkin akan cacat atau tidak diterima kerana tidak sempurna.


Masa daftar umrah, agen mesti ada bagi buku panduan.. baca, baca..baca! jangan tunggu khursus.
     

- Selain ilmu tentang ibadah umrah, aku syorkan juga membaca kisah-kisah Rasulullah, para sahabat, dan kisah tentang sejarah Makkah dan Madinah.


- Sungguh, pertama umrah lalu... aku tak menyetahui banyak tentang sejarah. Kali kedua ni, aku cuba untuk menyelak sejarah. Dan sungguh, bila kita tahu sejarahnya dan dapat jejak di tempat itu... perasaannya.. Allah..Allah...


- Satu tempat yang sangat terkesan dihatiku.. UHUD. Allahu.. Sangat rekomen untuk baca buku tulisan Abdul Latip Talib ini.. 70 syuhada' bersemadi disana termasuklah Saidina Hamzah bapa saudara Rasulullah. Kisah Hanzalah si pengantin baru yang jenazahnya dimandikan para malaikat, kisah pasukan pemanah yang ingkar dengan suruhan Rasulullah dan kisah kecintaan Uhud pada Rasulullah..Uhud bukit yang sudah dijanjikan syurga. Allah! tanpa aku sedar, aku menangis disitu. Uhud, aku cemburu padamu!


Persediaan Rohani
- Biasakan diri.. solat taubat, solat tahajud, istiqamah membaca Al-Quran, dan kalau boleh hafal doa-doa mustajab. Penting, perbaiki solat kita! Tujuannya tak lain... hanyalah untuk bermunajat mohon Allah ampunkan dosa kita. Nak pergi sana harus bersih. Jadi, minta ampun..minta ampun..minta ampun! Allah itu Ar-Rahman... 
-Sebelum pergi, jangan malu minta maaf pada orang yang kita kenali. "Aku tak buat salah pada siapa-siapa pun!" eh..ehh.. mana kita tahu? Ringankan mulut cakap.. "Aku minta maaf, halalkan kalau ada termakan, terminum. Doakan aku semoga dapat umrah mambur.." tak susahkan? buat! lepastu.. hati kita pasti rasa lapang.
Persediaan Mental
- Kawanku pernah bertanya, "Aku ada baca.. Allah beri macam-macam dugaan masa kita di sana. Kadang-kadang tak nampak Kaabah lah, sesatlah, nampak benda yang bukan-bukanlah, ditimpa penyakit, ada tu dia nampak seolah-olah ada skrin besar yang seoalh-olah menayangkan dosa-dosa yang telah dia buat...Aku takutlah nak kesana. Kau tak takut ke Allah balas dosa kau disana?"
- Jangan blok minda/mental kita dengan apa yang kita dah baca @ dah dengar.Apa yang diceritakan tu cuma sebagai pengajaran. Bersangka baiklah dengan Allah. Kalau dia nak balas, kita terima. Sebab memang kita dah buat dosa pun. Tapi ingatlah.. Allah itu Ar-Rahim. Dia Maha Penyayang.. 
- Kalau berlaku perkara sebegitu, anggaplah itu sebagai teguran dari Allah.Duduk, dan muhasabah diri. Dimana silapnya kita tadi. Check balik ibadah kita, check balik percakapan kita, check balik hati kita (ini paling bahaya. Mulut cakap lain, hati cakap lain. selalu kan?) 
- Jangan fikirkan sangat benda tu. Fikir yang baik-baik. Kan ke kita nak buat benda baik dan ke tempat yang terbaik?
Persediaan Barang Yang Perlu Dibawa
-Adikku yang seorang tu, dipunggahnya baju-baju dalam almari. Lepastu duduk termenung. Tak tahu nak bawa yang mana & baju apa. Kakcik  paling sempoi. Tak sampai 20 minit, beg dia dah siap! 
-Ok.. tip dari aku, cuba kurangkan beban. Kalau boleh pergi ni, bawa 1 beg dah cukup. Sebab beg yang anda bawa pasti akan peranak-pinak.Cayolah cakap den! 
Barang yang dibawa : 
  1. Baju kurung 2 helai (ada jubah bawa 2 jubah. Lebih elok tempah baju kurung yg dah siap bercekak / berbutang. So hand sock tak perlu bawa banyak, 1 pasang cukup.
  2. Stokin kaki 4 pasang
  3. Pakaian dalam secukupnya (isi dlm beg kecil dahulu baru masuk ke bagasi)
  4. Baju T + Seluar buat salinan di bilik hotel. 2 helai baju, 2 helai seluar
  5. Barang toiletries (berus gigi, sabun, syampu)
  6. Telekung bawa 2.
  7. Baju zip poket (ni kalau nak isi duit. Jangan ingat kat sana tak ada pencuri. Sana syaitan nye tahap jeneral. So berhat-hatilah)
  8. Tali (penting untuk ikat beg terutama waktu balik. Pekerja lapangan terbang tu takkan angkat baik-baik beg kita. So, dia orang main campak je. Kalau dah ikat, risiko isi terburai tu..kuranglah sikit)
  9. Quran (surah Yassin, Ma'thurat, buku/nota panduan..)
  10. Uncang kasut
  11. Maker pen (bawa! Nak tulis nama senang)
  12. Jarum/benang/peniti/pin. (bawa juga. Kot ade kecemasan kain koyak, mana nak capai benda tu)
  13. Ketip kuku (pastikan ketip bukan dalam ihram)

Barang yang tak berapa penting :
  1. Selipar (disana baaanyaaakk selipar. 5 riyal sepasang. So tak perlu bawa.Beli sana je.)
  2. Minyak wangi. Ok, nak pakai boleh asalkan jangan waktu ihram. 
  3. Stokin Sai'e. (Terpulang pada individu. Kalau aku, stokin tu tak selesa pakai. Katanya boleh lindung tapak kaki. Kira softlah sikit bila berjalan 3km berjalan tanpa kasut. Hmmm.. jujur ya, biarlah tapak kaki kita sakit..  tak apa. Bila lagi nak rasa sakitnya berjalan macam tu? Mungkin itu yang pertama atau terakhir kita. Biarlah sakit tu.. Allah membalas disetiap langkah yang kita atur demi mencari redhaNya.
Barang yang tak perlu bawa :
  1. Lesen, I/C (tak perlu bawa.Biasanya ustaz travel akan ingatkan benda ni.)
  2. Makanan. Di Madinah / Makkah banyak makanan.
  3. Gadget contoh Ipad, Mp3.. tinggallah dulu ye. 10 hari je tak pegang benda tu.
  4. Barang kecantikan. Tak perlu dik non!
Persediaan Duit
- Bawa banyak sikit tak pe. Tapi jangan sampai bawa 10 ribu pula ye? Siap bawa geran tanah pun ada. Hehe! Allahu.. Bawa duit banyak bukan tujuannya shopping tapi itu sebagai kita punya backup. Contoh, sampai Makkah nak buat umrah ni.. tiba-tiba demam dan tak larat berjalan. So, kena sewa kerusi roda. Harganya RM250 (tawaf dan Sai'e). Kalau tak ada duit, kan susah. 
-Kalau nak kerusi tolak, inform pada mutawif. Jangan pergi tanya pada pak arab yang ambil upah tu. Ada terjadi, dia tolak sai'e.. tapi tak sampai 7 pusingan. Lepastu, dia main tinggal saja orang tu di situ. Kalau dari mutawif, selalunya orang Indonesia yang ambil upah tolak. Mereka bagus. Doa dia baca kuat-kuat. Kita ikut atau aminkan saja, disetiap bahagian penting contohnya tempat mula tawaf dan tempat istiqlam, dia akan peringatkan kita, dan kita bayar RM250 tu hingga sampai ke depan pintu bilik hotel.
-Pengalaman... Aku pun pakai kerusi roda akibat demam teruk sejak dari Madinah. Bila aku diam.. dia ingatkan aku.. "Ayoh dek... Solawat, zikir lagi!"  Dia juga ajar supaya popok air zamzam ke kepala sampai niat.. "Ya Allah, sembuhkanlah demamku..Ampunilah aku,"
Allah..Allah! Pengalaman itu luar biasa indah!
Persediaan bagi kaum wanita
- Bila haid, rasa macam kecewa. Aku dan Kakcik, 2 hari sebelum balik mengalaminya. Siap suruh ayah minta pil tahan period dengan mutawif. Tapi ustaz tu cakap, ubat ni sangat banyak kesan sampingan. Sekarang mungkin tak nampak, tapi one day akan ada. Contohnya masalah susah pregnant atau haid berhenti terus dan ada yang makan pil tapi bukan berhenti malah makin banyak keluarnya macam orang baru lepas bersalin.
-Pil itu wajib makan kalau kita dah bermiqat. Dah niat umrah lepastu haid. So wajib makan sebab takkan nak tunggu haid kering kan? Normal 5-7 hari. Kalau 2 hari sebelum balik haid dan masih dalam niat umrah, maka kalau dia balik ke Malaysia... niatnya tu wajid qada'. Nak ke sana bukan senang kan? itu fungsi ubat tahan haid.
-Apa-apa pun, banyakkan doa. Allah Maha Mendengar. Ada doa tahan haid. Baca dengan hati yang benar-benar tawakal pada Allah. Insyaallah!
- Tapi haid bukan bermakna tak boleh beribadat. Kita boleh duduk di tempat Sai'e sebab kawasan tu bukan kawasan masjid. Kalau tak mahu, duduk di hotel boleh berzikir.
Tujuan kita nak ke sana adalah untuk mencuci dosa, nak minta ampun dan untuk memperbaiki diri dan jiwa. Seharusnya kita buat persediaan awal. Bukan senang nak jadi tetamu VVVVIP Allah. Bila ada peluang, buatlah yang terbaik. Semoga perjalanan kita ke sana adalah perjalanan yang ALLAH redha agar umrah berjalan lancar. 
Makkah
Madinah

Dari Abu Hurairah RA bahwa Rasulullah SAW bersabda: 
"Umrah ke umrah menghapus dosa antara keduanya, 
dan tidak ada pahala bagi haji mabrur kecuali syurga." Muttafaq Alaihi. 


Dari 'Aisyah RA bahwa dia bertanya: 
Wahai Rasulullah, apakah kaum wanita itu diwajibkan jihad?
 Beliau menjawab: Ya, mereka diwajibkan jihad tanpa perang di dalamnya, iaitu haji dan umrah." 
Riwayat Ahmad dan Ibnu Majah dengan lafaz menurut riwayatnya. 
Sanadnya sahih dan asalnya dari sahih Bukhari-Muslim. 
 
Bestkan !
 
Macam mana nak kumpul duit pegi Umrah?

Guna Duit Untung Main Saham Laaa... !
 

Don't worry ada 600++ kaunter patuh Syariah di BSKL !!



 Pilih jer kelas mana nak masuk dibawah...
 
  1. Kelas FCPO / Dagangan Hadapan Kelapa Sawit (RM69!) >> www.FCPO.co.nr
  2. Kursus Asas Pelaburan Bursa Saham ( RM69 ! ) >> www.KLFX.blogspot.com 
  3. Kelas Teknik Forex " 100 PIPS " & Signal PERCUMA ! >> http://OIIM.co.nr  
  4. Kursus Pelaburan EMAS (Saving/SpotGold/Brg Kemas) >> www.KLFX.blogspot.com

    utures trading in malaysia crude palm oil futures fcpo cpo futures trading cpo futures futures crude palm oil futures malaysia fcpo malaysia crude palm oil price trade fcpo what is crude palm oil future crude palm oil crude palm oil futures trading oil price bursan malaysia future trading malaysia palm oil malaysia palm oil prices bursa futures crude palm oil futures malaysia crude palm oil fkli futures bursa malaysia cpo futures palm oil industry malaysian futures crude palm oil price chart palm oil in malaysia malaysia crude palm oil online trading malaysia cpo price palm oil price chart gold trading malaysia oil palm crude palm oil future palm oil trading companies palm oil futures market oil palm oil price chart palm oil trading crude palm oil in malaysia trading palm oil palm oil hq palm oil mill soybean oil futures palm oil futures Malaysia  palm oil futures fcpo trading fcpo chart malaysia futures trading how to trade futures in malaysia palm oil price futures trading malaysia crude palm oil futures futures trading in malaysia crude palm oil futures fcpo cpo futures trading cpo futures futures crude palm oil futures malaysia fcpo malaysia crude palm oil price trade fcpo what is crude palm oil future crude palm oil crude palm oil futures trading oil price bursan malaysia future trading malaysia palm oil malaysia palm oil prices bursa futures crude palm oil futures malaysia crude palm oil fkli futures bursa malaysia cpo futures palm oil industry malaysian futures crude palm oil price chart palm oil in malaysia malaysia crude palm oil online trading malaysia cpo price palm oil price chart gold trading malaysia oil palm crude palm oil future palm oil trading companies palm oil futures market oil palm oil price chart palm oil trading crude palm oil in malaysia trading palm oil palm oil hq palm oil mill soybean oil futures palm oil futures Malaysia palm oil futures fcpo trading fcpo chart Malaysia

     

    Tempatanzaharudinustaz sobrinasir forexpakdiTop Forex Forumcarigoldnogoldwang cybercaricommymesranetbicara jutawanTop Indicator Forexsupport resistanceelliot wave fibonacciwinning solutionKuasa Forexcot reportmacd rsi adx bollingernewsCarian Saham Paling Tinggimaybank2u fxlangkah main sahambank negara malaysiacara menjana pendapatankelas saham percumakursus saham murahbelajar saham onlinebskl bursa malaysiaklci bursa sahambicara jutawanpelaburan sahamduit sambilanjawatan kosongkerja sambilanTop Forex Keywordblog forexbuku panduan forexstrategi forex long termcara senang trade forexpanduan simple forexEA expert advisorforex robotkursus forexforex tutorialteknik scalpingpart time trader kayakelas fxuntung forexfundamentalstranglestraddlebreak outasian marketforex sessionforex seremban tamping rembau nilai negeri sembilanforex labuantips forexforex seminarforex signalebook forex bahasa melayu bmbroker forexforex haramforex illegalapa itu forexbagaimana bermula dalam forexforex tipuTop MT4 Forex Brokerikofxfxmalayeracashmaster, pelaburan emas pelaburan emas maybank harga emas dinar emas pelaburan emas bank rakyat pelaburan emas public bank harga emas terkini harga emas maybank pelaburan emas di malaysia harga emas di malaysia harga emas malaysia pelaburan saham emas harga emas 916 terkini pelaburan dinar emas pelaburan emas forum saham emas harga emas di pasaran pasaran emas melabur emas harga emas 916 semasa pelaburan emas di bank rakyat pelaburan emas public gold harga emas harian pelaburan emas bank islam skim pelaburan emas harga emas semasa 916 pasaran emas semasa teknik pelaburan emas cara pelaburan emas zaharuddin pelaburan emas harga pasaran emas semasa harga emas bank negara pelaburan jongkong emas harga emas hari ini malaysia pasaran emas malaysia emas pelaburan harga emas 916 sekarang harga emas 999 terkini harga emas 999.9 hari ini pasaran emas hari ini harga pasaran emas hari ini



    KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Bersama Menjana Kekayaan!

     

    kursus forex forex malaysia belajar forex forex factory kuasa forex jutawan forex marketiva easy forex forex forex investment forex converter malaysia forex forex news forex courses forex indicator robot forex apa itu forex forex calculator forex trading forex exchange forex forum foreign exchange forex tutorial forex signal forex autopilot main forex panduan forex signal forex forex robot forex rates kursus forex di malaysia metatrader free forex signal berita forex kursus forex malaysia what is forex kursus forex 2010 forex broker forex contest islamic forex forex chart best forex broker forex ea forum forex forex automoney ebook forex indicator forex forex ebook forex bonus oanda forex kursus saham saham saham online marketiva main saham belajar saham main saham online metatrader 4 belajar main saham marketiva.com cara main saham online harga saham cara bermain saham jual beli saham bermain saham belajar saham online belajarforex belajar marketiva permainan saham online saham valas harga saham online cara bermain saham online bermain saham online pasar saham online trading saham online bagaimana cara bermain saham valas online belajar bermain saham trading saham cara saham online trading saham simulasi saham saham online trading main saham instaforex marketiva saham online foreign exchange main saham online belajar saham main saham maybank2u belajar main saham metatrader fx open metatrader 4 marketiva.com cara main saham online panduan main saham tips main saham mt4 metatrader 5 online trading bagaimana cara main saham marketiva scam www.marketiva.com forek fx pro beli saham online fx trading belajarforex easyforex valas forexmali trading online bermain saham investasi online bursa saham malaysia main board indeks saham modal main saham valas online trading saham bermain saham online foreks meta trader saham online trading cara bermain saham online trading saham online forextrading index saham investasi saham perdagangan saham bursa malaysia bursa malaysia real time bursa saham malaysia bursa malaysia price bursa malaysia berhad klse bursa malaysia bursa malaysia annual report bursa malaysia my bursa malaysia announcement bursa malaysia index bursamalaysia www.bursamalaysia.com bursamalaysia.com ftse bursa malaysia klse online bursa malaysia listing requirement bursa malaysia share price share market malaysia listing requirements of bursa malaysia how to invest in bursa malaysia bursa malaysia website market information bursa malaysia forum klse malaysia bursa saham malaysia online stock market malaysia star bursa malaysia bursamalaysia price bursa malaysia address bursa malaysia securities berhad malaysia stock exchange bursa malaysia bhd bursa malaysia career listed company in bursa malaysia ftse bursa malaysia klci bursa malaysia prices bursa malaysia depository sdn bhd bursa malaysia wiki bursa malaysia market watch malaysia market market watch malaysia fungsi bursa malaysia bursamalaysia announcement bursa malaysia derivatives company listed in bursa malaysia the star online business bursa malaysia market price bursa saham malaysia listed companies trading bursa malaysia bursa malaysia daily summary bursa malaysia blog klse klse online klse star klse price klse real time klse malaysia klse chart klse my klse my website market information prices index bursamalaysia klse stock watch klse star online bursa saham malaysia www.bursamalaysia.com klse bursa malaysia klse index klse market watch klse composite index www.klse.com.my star klse klse realtime kuala lumpur stock exchange klse announcement klse forum klse stock prices klse stock exchange klse online market watch www.klse.com klse real time monitor bursamalaysia.com share market malaysia klse my website market information malaysia stock exchange stock market malaysia klse blog klse stock malaysia stock market klse share price kuala lumpur stock exchange klse klse prices malaysia share market klse market realtime klse share market klse live klse quote klse summary klse eod data klse stock market star klse online GFC Markets FBS Holdings Inc. Finexo FxCompany LiteForex HY Markets [Forex, Stocks, Metals] Dukascopy [Interbank Forex] GFX Group SA [Forex, Stock Market Index, ...] MoneyForex [Forex, CFD, ...] Western Capital Forex [Forex, CFD, Stocks ...] dbFX Deutsche Bank [Forex ...] FxPro [Forex, CFD, Stocks, Metals ...] COESfx [Forex, Gold, ...] Saxobank [Forex, CFD, ...] TMS Brokers [Managed Accounts, ...] AlaronFX Inc. [Forex, Managed Accounts...] Delta Stock Inc. [Forex, Stock...] Man Financial [Forex, CFD...] A.B. Watley Forex [Forex, Future...] FXDirectDealer iFOREX [Forex, Trading Signals,...] Currency Trading USA [Forex, Man...] Forex Day Trading [Forex, Manage...] Forex For You [Forex, Managed Fu...] Carlo Scevola, CTA [Managed Fund...] Gallo Global Markets [Forex, Fut...] FOREX.com DTG Futures [Futures] DirectFX Invest2forex Rose Stevons & Company [Mana...] Goldberg Forex Group FXOnline Japan Ltd., FXTech Trading Goetz Financial Forex Affin Investment Bank Berhad L 2 Alliance Investment Bank Berhad L 3 AmInvestment Bank Berhad L 4 CIMB Investment Bank Berhad L 5 ECM Libra Investment Bank Berhad L 6 Hong Leong Investment Bank Berhad L 7 HwangDBS Investment Bank Berhad L 8 KAF Investment Bank Berhad L 9 Kenanga Investment Bank Berhad L 10 Maybank Investment Bank Berhad L 11 MIDF Amanah Investment Bank Berhad L 12 MIMB Investment Bank Berhad L 13 OSK Investment Bank Berhad L 14 Public Investment Bank Berhad L 15 RHB Investment Bank Berhad successinforex.blogspot.com collegeforex.com www.duitdariforex.com www.jaguhforex4u.com www.forexmalaysia.com www.bijakforex.com www.sureheboh.com www.kampusforex.com santaiforex.afcobiz.com forex percuma , belajar forex , teknik forex percuma , belajar forex percuma , forex blog , forex blogspot, faham forex, belajar blog, belajar forex islamic, forex percuma, nak belajar main tukaran wang asing, foex percuma, belajar percuma saham, nak belajar forex, ilmu forex percuma, belajar forex islam, beza forex saham, forex duit percuma, belajar blog percuma, jom belajar forex, www.teknikforex percuma.com, belajar forex.com, nak blaja forex, kan belajar forex, teknik forex tag cloud Some currency pairs are more predictable than others. Here are my top 5: 1. AUD/USD 2. EUR/GBP 3. NZD/USD 4. EUR/USD 5. USD/CHF