.

Ulasan Huawei Mate 8 – Lebih Besar Dan Lebih Berkuasa Tetapi Lebih Murah

Huawei Mate 820160418_113010-001Logik akal menetapkan bahawa produk lebih baru dan berkuasa akan dijual pada harga lebih mahal berbanding produk lebih lama. Sekiranya ia produk gantian, produk lama akan diturunkan harga dan produk lebih baru akan mengambil alih slot harga peranti lama. Di dalam kes Huawei Mate 8 logik ini tidak boleh digunapakai. Apabila diumumkan penjualannya di Malaysia bulan lalu, harga jualannya adalah lebih murah berbanding Mate S yang mempunyai skrin lebih kecil dan pemproses yang kurang berkuasa.


Apakah perbezaan paling ketara di antara Mate 8 dengan Mate S? Paling penting sekali adakah peranti ini berbaloi dimiliki apabila dibandingkan dengan beberapa peranti keluaran pesaing yang diperkenalkan tahun ini. Ulasan ini diharap akan membantu anda menjawab kesemua persoalan ini.


Spesifikasi



Huawei Mate  8 Standard
Skrin 6″ IPS NEO LCD (368ppi)
Pemproses 2.3 x 4 + 1.8 x 4 GHz HiSilicon Kirin 950
GPU Mali-T880 MP4
RAM 3 Gigabyte
Muatan Dalaman 32 Gigabyte (MikroSD sehingga 128 GB)
Kamera Utama 16 Megapixel f/2.0 OIS
Kamera Depan 8 Megapixel f/2.4
Bateri 4000 mAh (Pengecasan pantas)
SIM/Telefoni Dwi NanoSIM / 4G
NFC Ya
Infra Merah Tiada
Harga Jualan RM 2099


Mate 8 dilengkapi skrin 6″ IPS NEO LCD dengan resolusi 1080P. Huawei masih enggan menggunakan skrin beresolusi lebih tinggi pada peranti mereka kerana menggunakan kuasa bateri yang tinggi. Satu-satunya peranti mereka dengan skrin QHD ialah Nexus 6P.


Skrin gergasi ini dipadankan dengan pemproses HiSilicon Kirin 950 lapan teras, RAM sebesar 3 Gigabyte dan muatan dalaman 32 Gigabyte. Bagi mereka yang memerlukan muatan dalaman lebih besar terdapat edisi Premium dengan muatan dalaman 64 Gigabyte dan sebesar 4 Gigabyte. Kedua-dua model menyokong kad MikroSD sehingga 128 Gigabyte.


Kemampuan optik pula ialah kamera belakang 16 Megapixel f/2.0 dengan OIS dan PDAF. Kamera hadapan pula ialah sebesar 8 Megapixel f/2.0. Sekali lagi Huawei tidak mengikut trend pasaran kerana resolusi rakaman video tertinggi peranti ini ialah 1080P 60 FPS.


Bateri sebesar 4000 mAh digunakan bagi membekalkan kuasa dan ia turut menyokong pengecasan pantas. Seperti kebanyakan peranti di pasaran sekarang bateri ini tidak boleh ditanggalkan. Menurut Huawei bateri yang besar ini boleh dicas sepenuhnya dalam masa 2.5 jam. Pengecasan selama 30 minit pula adalah mencukupi untuk menggunakannya sehari suntuk.


Rekaan



Sekilas pandang Mate 8 kelihatan seperti sebuah Mate S yang dibesarkan. Perbezaan hanya kelihatan apabila peranti dipusingkan. Rekaan kamera dan pengimbas cap jari Mate 8 adalah berbentuk bulat berbanding empat segi pada Mate S. Kesemua rekaan lain adalah sama tanpa sebarang perubahan. Butang kuasa dan suara yang diperbuat daripada logam terletak pada sisi sebelah kanan manakala talam SIM/MikroSD terletak pada sisi kiri. Talam SIM yang digunakan perlu dicucuk untuk dikeluarkan dan menyokong dua SIM bersaiz Nano.


Pada bahagian atas terdapat sebuah bicu audio 3.5mm manakala pada bahagian bawah pula terdapat port pengecasan MikroUSB serta sebuah pembesar suara mono. Seperti pada Mate S, hanya kekisi sebelah kanan mengeluarkan bunyi manakala kekisi sebelah kiri hanyalah hiasan semata-mata. Keseluruhan peranti diperbuat daripada logam aluminium.


Panel belakang sedikit melengkung bagi memastikan peranti gergasi ini selepas dipegang di dalam telapak tangan. Kemasan panel belakang adalah sedikit kasar bagi menyukarkan ia dari terlepas dari genggaman dengan mudah.








Panel hadapan menggunakan kaca 2.5D yang memastikan pergerakan jari adalah lancar dari permukaan skrin ke bahagian sisi peranti. Bazel sisi skrin adalah nipis dan kesemua butang navigasi dipaparkan di atas skrin. Penggunaan bazel yang nipis serta butang navigasi di atas skrin ni membuatkan peranti mempunyai saiz yang sama dengan Nexus 6P yang mempunyai skrin sebesar 5.7″.


Secara keseluruhan kualiti bahan binaan dan kemasan Mate 8 adalah amat baik dan kelihatan premium. Ianya setanding dengan apa yang kami temui pada Mate S dan Nexus 6P.


EMUI 4.0



Android 6.0 Marshmallow digunakan dengan pelancar EMUI 4.0. Seperti biasa EMUI tidak mempunyai sebarang talam aplikasi dan kesemua aplikasi yang dimuat turun dipaparkan pada skrin peranti. Ikon aplikasi boleh dimasukkan ke dalam folder tersendiri mengikut keperluan pengguna. Pelancar rekaan Huawei ini ada membawa beberapa fungsi tambahan yang tidak disertakan pada Android Vanilla. Fungsi tambahan yang disertakan adalah seperti berikut


Knuckle Gesture


  1. Smart Screenshot – Mengambil gambar paparan skrin mengetuk skrin sesentuh sebanyak dua kali.
  2. Smart Long Screenshot – Mengambil gambar paparan skrin secara memanjang dengan melukis huruf S pada skrin menggunakan buku lima.
  3. Smart Recording – Merakam video paparan skrin dengan melukis huruf “O” pada skrin menggunakan buku lima. Turut boleh diaktifkan dengan menekan butang kuasa dan butang menguatkan suara serentak.
  4. Draw – Melancarkan aplikasi tertentu dengan melakar bentuk tertentu pada skrin yang ditetapkan oleh pengguna. Sebagai contoh huruf “C” untuk melancarkan kamera.


Dwi-Tap – Menghidupkan paparan dengan menekan skrin sebanyak dua kali.


Dual Window – Melancarkan dua aplikasi serentak pada skrin dengan menekan butang multi-window selama beberapa saat. Aplikasi yang disokong adalah agak terhad. Terdapat sokongan untuk Instagram, Facebook dan Twitter tetapi tiada pula untuk Chrome.


One Handed UI – Mengecilkan paparan skrin supaya memudahkan akses kepada kesemua elemen antaramuka. Ini dilakukan dengan mentatal dari butang home ke multi-tasking atau home ke back dengan pantas.


Themes – Mengubah tema antaramuka. Hanya terdapat enam tema boleh dipilih. Ini adalah terhad jika dibandingkan apa yang diberikan pada fungsi tema peranti Oppo, Sony, Samsung dan Xiaomi.


Navigation Bar – Menyusun kedudukan empat butang navigasi di bahagian bawah skrin.


Huawei-Mate-8-UI-1 Huawei-Mate-8-UI-2


Huawei-Mate-8-UI-3


Pengimbas Cap Jari



Huawei Mate 8 20160418_112753-004Pengimbas cap jari di panel belakang Mate 8 mempunyai banyak persamaan dengan apa yang kami lihat pada Nexus 6P. Kedua-duanya berbentuk bulat dan terletak di bawah kedudukan kamera.


Secara peribadi kami lebih gemar sistem pengimbas jari yang terletak pada panel belakang peranti. Ia memudahkan proses menyahkunci peranti walaupun ketika dipegang dengan sebelah tangan.


Sistem imbasan cap jari Mate 8 adalah dari jenis sentiasa aktif. Apa yang kami maksudkan di sini ialah ia mengesan cap jari apabila jari diletakkan pada pengesan tanpa perlu ditekan terlebih dahulu seperti yang dilihat pada Galaxy S7 Edge sebelum ini. Ianya pantas tetapi pada hemat kami tidak sepantas yang kami lihat pada Oppo F1 Plus dan iPhone 6S. Ini tidak bermakna ianya perlahan cuma bukan yang terpantas di pasaran. Proses nyahkunci berlaku kurang dari satu saat dan ini pada hemat kami lebih dari memadai.


Panel imbasan cap jari ini mempunyai lebih dari satu fungsi. Ia boleh digunakan untuk mentatal turun talam notifikasi dengan melakukan tatalan ke bawah pada permukaan pengimbas. Kemudian kesemua notifkasi boleh dibuang dengan melakukan aksi dwi-tap. Kerana Mate 8 ialah sebuah phablet yang agak besar, kemampuan mengawal talam notifikasi menggunakan panel imbasan cap jari ini adalah amat menyenangkan pengguna. Ia pertama kali kami lihat digunakan pada Huawei Mate S.


Sistem tatalan ini juga boleh digunakan untuk melihat gambar ketika menggunakan aplikasi Gallery Huawei. Sokongan untuk aplikasi ketiga tidak pula disertakan dan ini kami rasa agak merugikan. Alangkah baiknya jika sistem tatalan ini turut menyokong Chrome, Instagram ataupun Twitter. Pada hemat kami kesemua peranti dengan pengimbas cap jari panel belakang harus menjadikan fungsi ini sebagai piawai.


Kamera



Sensor 16 Megapixel f/2.0 dengan OIS serta pemfokusan PDAF digunakan pada kamera belakang. Pada kamera hadapan sensor 8 Megapixel f/2.4 digunakan untuk mengambil selfie yang beresolusi tinggi. Sistem flash dua tona turut disertakan. Pada resolusi paling tinggi 16 Megapixel, gambar yang diambil adalah pada nisbah 4:3. Untuk gambar bernisbah 16:9 resolusi diturunkan ke 12 Megapixel. Kamera utama mampu mengambil video pada resolusi maksimum 1080P 60 FPS . Ini boleh dianggap sebagai kekurangan kerana pesaing Huawei Mate 8 majoritinya mampu mengambil video pada resolusi 4K.


Huawei-Mate-8-Camera-UI


Sembilan tetapan disertakan iaitu Panorama, Super Night, HDR, Professional, All Focus, Watermark, Slow-Mo, Audio Note dan Document Adjustment. Kesemuanya disertakan bagi memudahkan proses penangkapan gambar. Tidak seperti pada peranti Sony dan Samsung, pratetapan tambahan tidak boleh dibuang ataupun dimuat turun.


Antaramuka aplikasi kamera mudah difahami. Seperti pada Mate S, untuk mengakses fungsi rakaman video tatalan perlu dilakukan. Tiada butang rakaman video dan gambar diletakkan sekali pada antaramuka. Kami tergolong di dalam kategori pengguna yang kurang gemar dengan konfigurasi ala Apple ini. Adalah lebih mesra pengguna untuk meletakkan butang pengatup kamera dan rakaman video serentak.


Kualiti gambar Huawei Mate 8 pada hemat kami adalah baik. Gambar adalah tajam dan tidak mempunyai masalah noise yang ketara walaupun di dalam situasi pencahayaan yang kurang baik. Penghasilan warna adalah sedikit kekuningan dengan blooming dikesan pada sumber cahaya yang terang. Sungguhpun begitu ia tidak begitu ketara seperti yang dilihat pada peranti kelas pertengahan yang pernah kami ulas. Jika dibandingkan dengan raja kamera peranti mudah alih iaitu Galaxy S7 Edge, kualiti gambar Mate 8 adalah sedikit ketinggalan. Kepantasan pemfokusan Mate 8 sedikit perlahan jika dibandingkan dengan S7 Edge. Sungguhpun begitu untuk kegunaan harian kami rasakan kamera Mate 8 adalah lebih dari memadai dan memuaskan.

Bestkan !
 
Macam mana nak kumpul duit beli Mate 8 ni?

Guna Duit Untung Main Saham Laaa... !
 

Susah ke main saham? tak lah, Senang jer, masuk kelas sehari dah boleh main...



Bila ekonomi baik main KLSE , kalau ekonomi x baik main FCPO/Fx (dgn MODAL RM2k boleh untung sampai RM30k bila SAHAM menjunam !! ~ FCPO/fx untung bila saham jatuh ! )
 
 Pilih jer kelas mana nak masuk dibawah...
 
  1. Kelas FCPO / Dagangan Hadapan Kelapa Sawit (RM69!) >> www.FCPO.co.nr
  2. Kursus Asas Pelaburan Bursa Saham ( RM69 ! ) >> www.KLFX.blogspot.com 
  3. Kelas Teknik Forex " 100 PIPS " & Signal PERCUMA ! >> http://OIIM.co.nr  
  4. Kursus Pelaburan EMAS (Saving/SpotGold/Brg Kemas) >> www.KLFX.blogspot.com

    utures trading in malaysia crude palm oil futures fcpo cpo futures trading cpo futures futures crude palm oil futures malaysia fcpo malaysia crude palm oil price trade fcpo what is crude palm oil future crude palm oil crude palm oil futures trading oil price bursan malaysia future trading malaysia palm oil malaysia palm oil prices bursa futures crude palm oil futures malaysia crude palm oil fkli futures bursa malaysia cpo futures palm oil industry malaysian futures crude palm oil price chart palm oil in malaysia malaysia crude palm oil online trading malaysia cpo price palm oil price chart gold trading malaysia oil palm crude palm oil future palm oil trading companies palm oil futures market oil palm oil price chart palm oil trading crude palm oil in malaysia trading palm oil palm oil hq palm oil mill soybean oil futures palm oil futures Malaysia  palm oil futures fcpo trading fcpo chart malaysia futures trading how to trade futures in malaysia palm oil price futures trading malaysia crude palm oil futures futures trading in malaysia crude palm oil futures fcpo cpo futures trading cpo futures futures crude palm oil futures malaysia fcpo malaysia crude palm oil price trade fcpo what is crude palm oil future crude palm oil crude palm oil futures trading oil price bursan malaysia future trading malaysia palm oil malaysia palm oil prices bursa futures crude palm oil futures malaysia crude palm oil fkli futures bursa malaysia cpo futures palm oil industry malaysian futures crude palm oil price chart palm oil in malaysia malaysia crude palm oil online trading malaysia cpo price palm oil price chart gold trading malaysia oil palm crude palm oil future palm oil trading companies palm oil futures market oil palm oil price chart palm oil trading crude palm oil in malaysia trading palm oil palm oil hq palm oil mill soybean oil futures palm oil futures Malaysia palm oil futures fcpo trading fcpo chart Malaysia

     

    Tempatanzaharudinustaz sobrinasir forexpakdiTop Forex Forumcarigoldnogoldwang cybercaricommymesranetbicara jutawanTop Indicator Forexsupport resistanceelliot wave fibonacciwinning solutionKuasa Forexcot reportmacd rsi adx bollingernewsCarian Saham Paling Tinggimaybank2u fxlangkah main sahambank negara malaysiacara menjana pendapatankelas saham percumakursus saham murahbelajar saham onlinebskl bursa malaysiaklci bursa sahambicara jutawanpelaburan sahamduit sambilanjawatan kosongkerja sambilanTop Forex Keywordblog forexbuku panduan forexstrategi forex long termcara senang trade forexpanduan simple forexEA expert advisorforex robotkursus forexforex tutorialteknik scalpingpart time trader kayakelas fxuntung forexfundamentalstranglestraddlebreak outasian marketforex sessionforex seremban tamping rembau nilai negeri sembilanforex labuantips forexforex seminarforex signalebook forex bahasa melayu bmbroker forexforex haramforex illegalapa itu forexbagaimana bermula dalam forexforex tipuTop MT4 Forex Brokerikofxfxmalayeracashmaster, pelaburan emas pelaburan emas maybank harga emas dinar emas pelaburan emas bank rakyat pelaburan emas public bank harga emas terkini harga emas maybank pelaburan emas di malaysia harga emas di malaysia harga emas malaysia pelaburan saham emas harga emas 916 terkini pelaburan dinar emas pelaburan emas forum saham emas harga emas di pasaran pasaran emas melabur emas harga emas 916 semasa pelaburan emas di bank rakyat pelaburan emas public gold harga emas harian pelaburan emas bank islam skim pelaburan emas harga emas semasa 916 pasaran emas semasa teknik pelaburan emas cara pelaburan emas zaharuddin pelaburan emas harga pasaran emas semasa harga emas bank negara pelaburan jongkong emas harga emas hari ini malaysia pasaran emas malaysia emas pelaburan harga emas 916 sekarang harga emas 999 terkini harga emas 999.9 hari ini pasaran emas hari ini harga pasaran emas hari ini



    KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Bersama Menjana Kekayaan!

     


    kursus forex forex malaysia belajar forex forex factory kuasa forex jutawan forex marketiva easy forex forex forex investment forex converter malaysia forex forex news forex courses forex indicator robot forex apa itu forex forex calculator forex trading forex exchange forex forum foreign exchange forex tutorial forex signal forex autopilot main forex panduan forex signal forex forex robot forex rates kursus forex di malaysia metatrader free forex signal berita forex kursus forex malaysia what is forex kursus forex 2010 forex broker forex contest islamic forex forex chart best forex broker forex ea forum forex forex automoney ebook forex indicator forex forex ebook forex bonus oanda forex kursus saham saham saham online marketiva main saham belajar saham main saham online metatrader 4 belajar main saham marketiva.com cara main saham online harga saham cara bermain saham jual beli saham bermain saham belajar saham online belajarforex belajar marketiva permainan saham online saham valas harga saham online cara bermain saham online bermain saham online pasar saham online trading saham online bagaimana cara bermain saham valas online belajar bermain saham trading saham cara saham online trading saham simulasi saham saham online trading main saham instaforex marketiva saham online foreign exchange main saham online belajar saham main saham maybank2u belajar main saham metatrader fx open metatrader 4 marketiva.com cara main saham online panduan main saham tips main saham mt4 metatrader 5 online trading bagaimana cara main saham marketiva scam www.marketiva.com forek fx pro beli saham online fx trading belajarforex easyforex valas forexmali trading online bermain saham investasi online bursa saham malaysia main board indeks saham modal main saham valas online trading saham bermain saham online foreks meta trader saham online trading cara bermain saham online trading saham online forextrading index saham investasi saham perdagangan saham bursa malaysia bursa malaysia real time bursa saham malaysia bursa malaysia price bursa malaysia berhad klse bursa malaysia bursa malaysia annual report bursa malaysia my bursa malaysia announcement bursa malaysia index bursamalaysia www.bursamalaysia.com bursamalaysia.com ftse bursa malaysia klse online bursa malaysia listing requirement bursa malaysia share price share market malaysia listing requirements of bursa malaysia how to invest in bursa malaysia bursa malaysia website market information bursa malaysia forum klse malaysia bursa saham malaysia online stock market malaysia star bursa malaysia bursamalaysia price bursa malaysia address bursa malaysia securities berhad malaysia stock exchange bursa malaysia bhd bursa malaysia career listed company in bursa malaysia ftse bursa malaysia klci bursa malaysia prices bursa malaysia depository sdn bhd bursa malaysia wiki bursa malaysia market watch malaysia market market watch malaysia fungsi bursa malaysia bursamalaysia announcement bursa malaysia derivatives company listed in bursa malaysia the star online business bursa malaysia market price bursa saham malaysia listed companies trading bursa malaysia bursa malaysia daily summary bursa malaysia blog klse klse online klse star klse price klse real time klse malaysia klse chart klse my klse my website market information prices index bursamalaysia klse stock watch klse star online bursa saham malaysia www.bursamalaysia.com klse bursa malaysia klse index klse market watch klse composite index www.klse.com.my star klse klse realtime kuala lumpur stock exchange klse announcement klse forum klse stock prices klse stock exchange klse online market watch www.klse.com klse real time monitor bursamalaysia.com share market malaysia klse my website market information malaysia stock exchange stock market malaysia klse blog klse stock malaysia stock market klse share price kuala lumpur stock exchange klse klse prices malaysia share market klse market realtime klse share market klse live klse quote klse summary klse eod data klse stock market star klse online GFC Markets FBS Holdings Inc. Finexo FxCompany LiteForex HY Markets [Forex, Stocks, Metals] Dukascopy [Interbank Forex] GFX Group SA [Forex, Stock Market Index, ...] MoneyForex [Forex, CFD, ...] Western Capital Forex [Forex, CFD, Stocks ...] dbFX Deutsche Bank [Forex ...] FxPro [Forex, CFD, Stocks, Metals ...] COESfx [Forex, Gold, ...] Saxobank [Forex, CFD, ...] TMS Brokers [Managed Accounts, ...] AlaronFX Inc. [Forex, Managed Accounts...] Delta Stock Inc. [Forex, Stock...] Man Financial [Forex, CFD...] A.B. Watley Forex [Forex, Future...] FXDirectDealer iFOREX [Forex, Trading Signals,...] Currency Trading USA [Forex, Man...] Forex Day Trading [Forex, Manage...] Forex For You [Forex, Managed Fu...] Carlo Scevola, CTA [Managed Fund...] Gallo Global Markets [Forex, Fut...] FOREX.com DTG Futures [Futures] DirectFX Invest2forex Rose Stevons & Company [Mana...] Goldberg Forex Group FXOnline Japan Ltd., FXTech Trading Goetz Financial Forex Affin Investment Bank Berhad L 2 Alliance Investment Bank Berhad L 3 AmInvestment Bank Berhad L 4 CIMB Investment Bank Berhad L 5 ECM Libra Investment Bank Berhad L 6 Hong Leong Investment Bank Berhad L 7 HwangDBS Investment Bank Berhad L 8 KAF Investment Bank Berhad L 9 Kenanga Investment Bank Berhad L 10 Maybank Investment Bank Berhad L 11 MIDF Amanah Investment Bank Berhad L 12 MIMB Investment Bank Berhad L 13 OSK Investment Bank Berhad L 14 Public Investment Bank Berhad L 15 RHB Investment Bank Berhad successinforex.blogspot.com collegeforex.com www.duitdariforex.com www.jaguhforex4u.com www.forexmalaysia.com www.bijakforex.com www.sureheboh.com www.kampusforex.com santaiforex.afcobiz.com forex percuma , belajar forex , teknik forex percuma , belajar forex percuma , forex blog , forex blogspot, faham forex, belajar blog, belajar forex islamic, forex percuma, nak belajar main tukaran wang asing, foex percuma, belajar percuma saham, nak belajar forex, ilmu forex percuma, belajar forex islam, beza forex saham, forex duit percuma, belajar blog percuma, jom belajar forex, www.teknikforex percuma.com, belajar forex.com, nak blaja forex, kan belajar forex, teknik forex tag cloud Some currency pairs are more predictable than others. Here are my top 5: 1. AUD/USD 2. EUR/GBP 3. NZD/USD 4. EUR/USD 5. USD/CHF