.

EPISOD 8 - Novel " aku seorang Fx Trader "

Apabila syarikat supplier tissue tidak lagi membayar komisen yg sepatut aku dpt atas factor ketetapan baru syarikat itu sendiri bermakna income aku menjadi sifar… nak harap hasil dari forex mmg xdela.. isteriku dihospital jadi masa utk aku membuat kerja lain bagi mencari income terbatas. Seminggu duduk hospital balik sehari dua kena masuk blk.. Sebagai seorang Suami Mithali, aku sentiasa melayannya, makan minum apa yg dia mahu kerana aku tau beliau menanggung kesakitan kerana kandungkan zuriatku.. di waktu itu, muka aku mmg muka pinjam duit…. Tapi aku tidak boleh duduk diam, otakku begitu ligat berfikir bagaimana aku ingin mendpt income.. internet pun dah kena potong.. duduk rumah x boleh tgk market.. aku kerap menempek di McD yg berhampiran dgn rumahku sbb nak guna wifi.. nak tgk market.. bosan layan market ni.. asalkan entry je jadi merah.. bila merah aku biarkan.. bila biarkan sampai berbulan2.. bila floating tu makin jauh aku resah.. hari ini bila aku fikir blk cara trading aku dimasa itu mampu geleng kepala je… aku harap Affiliate dari Insta utk diwithdraw.. profit entah kemana.. dpt USD5 pun aku Withdraw.. nak sgt pakai duit.. isteriku baru 6 bulan… doktor mengatakan dia akan cuba usaha sekurang2nya kandungan masuk 7 bulan kerana risiko yg terlalu tinggi kpd baby dlm keadaan kandungan baru memasuki 6 bulan.. Aku sentiasa berdoa kpd Allah semoga semua selamat dan dipermudahkan… pakaian2 ‘orang baru’ beli ala kadar.. mana yg bole ambil dari org lain aku ambil…

Satu hari aku berjumpa dgn rakan lamaku semasa bersama2 di dalam kelab motor dulu.. beliau mengajakku menjual insuran.. Dia kata insuran ni x perlu jual insuran.. ia berbentuk investment.. dulu mmg aku pernah duduki exam insuran ini dan lulus.. so x perlu nak ambil exam lagi.. Ambank Assurance.. aku ingat lagi nama produk tu AmGen3.. aku rajin ikuti training yg terletak di Pekeliling.. aku jumpa bbrp individu yg berjaya termasuk Agensi Manager… mampu beli rumah besar.. pakai kenderaan mewah.. wahhhh.. aku pun nak mcm tu.. sebenarnya Insuran ini aku hanya separuh jalan sahaja.. maybe ia tidak kena dgn jiwa aku.. aku x mampu membuat sebarang sales.. tapi dlm masa yg sama aku buat tool utk marketing dgn bbrp formula dlm Insuran AmGen3 ini.. menggunakan idea yg brilliant.. bila siap aku beri kpd rakanku tanpa aku langsung menggunakannya.. Pernah bbrp bulan selepas itu rakanku itu mengajak minum dikedai.. beliau berterima kasih padaku kerana dgn hanya menunjukkan formula dan table yg aku berikan dan dia show pada clientnya sudah mampu closing berpuluh2 orang.. dia kata guna strategi lain x jalan.. show formula dari aku terus closing.. itu rezki dia.. bukan Insuran saja yg aku lakukan, dari situ aku mula berjinak2 dgn Emas Fizikal.. yes, fizikal gold dpt beri aku survive sedikit sebanyak.. masa itu gold sgt popular.. kenaikan yg bermula sekitar 2002 hingga 2010 diwaktu itu yg menjadi jajaan agen2 gold bagi melariskan sales mereka.. aku mmg seorang yg workaholic.. aku mmg seorg yg kuat berusaha.. aku x kisah diwaktu tersebut aku susah.. hidup aku jadi miskin, tetapi aku yakin pada kebolehan diriku.. satu hari nanti aku mampu menjadi seorang yg berjaya.. satu hari nnti juga aku akan buktikan pada dunia, aku bukannya sembarangan orang.. itulah kata2 dalam hatiku bagi menyuntik semangat yg semenangnya tinggi seperti orgnya juga…


Kesempatan ini aku ingin menasihati pembaca semua.. aku yakin kita semua ada cita2 tersendiri especially apa yg kita tengah lakukan sekrg ini utk mencapai kejayaan.. sebagai contoh forex.. tetapi adakala apa yg kita buat, kita sendiri tidak pasti bilakah hasilnya akan tiba.. sejauh mana pencapaian yg kita boleh grab.. dapat2 kita dlm keadaan yg susah, terdesak dimana kita memerlukan satu income bagi survive hidup kita dan keluarga.. anda buatlah.. usahalah sampai berjaya.. tapi jangan lupa, sementara menanti hasil yg kita tgh usahakan, dalam masa yg sama kita kena lakukan kerja lain yg boleh mendpt fast income utk survive.. jadi itulah yg aku fikirkan diwaktu itu dan pasti pelbagai yg aku cuba buat…


Dirumah aku membuat design pemplate sbg flyers utk diedarkan tentang gold.. aku mencari idea apa kandungan yg perlu diisikan pada pemplate tersebut dgn kata2 ayat yg boleh memberi minat kpd penerima flyes tersebut… menggunakan kos yg murah.. pergi kedai Photostat.. size A4 boleh dikerat 2.. apalagi, Photostat byk2 sampai 1000 keping.. target utk aku letakkan iaitu di rak2 kasut di masjid2.. restoran2.. mana2 jabatan kerajaan ditempat orang ramai berurusan… aku menunggu di luar bank tempat org ramai pergi mesin ATM…. Itulah kerja yg aku lakukan.. boleh tahan juga komisen utk gold.. harga diwaktu itu sekitar RM170-RMK180 per gram.. setiap gram dijual aku mendpt komisen RM5-RM10… mengajak mereka menggunakan sistem Ar Rahnu.. Kalau dpt 100 gram, sudah cukup aku mendpt income RM500-RM1000… aku berkira2 target sebulan nak jual 500 gram.. mmg ada sales.. tapi tidak menentu.. mmg ada org ramai yg telefon bertanyakan tentang gold.. dari situ aku dpt closing bbrp org…


Isteriku bersalin tepat hari Maulidur Rasul yg jatuh pada 15 Februari 2011.. emergency.. tahun itu aku mendpt 2 org cahayamata sekaligus.. Alhamdulillah semua selamat walau baby pre mature 7 bulan dgn berat 1.55kg.. Ditahan di SCN dan duduk di dalam Ancubator.. aku ada sedikit wang perbelanjaan hasil sales emas fizikal walau x byk.. baby yg lahir inilah rezeki yang paling besar ku terima semenjak kejatuhanku dlm forex.. Amin Ya Allah syukur ke hadrat Ilahi.. Dgn sedikit sales gold juga aku mampu membayar duit bil hospital dan internet broadband yg boleh digunapakai utk trading.. xperlu nak duduk di McD lagi.. penat.. bukan order apa2 pun.. Nampak sgt muka singkek.. tapi mcm biasa tanpa sebarang hasil lagi.. suweyyy betul.. susahnya trade forex ni…


Satu hari ada rakan lamaku contact dan dia tau aku buat forex.. dia berminat utk invest dlm forex.. beliau mmg ada modal.. katanya dia target nak letak 100k tapi sbg permulaan dia hanya membuka akaun 3k dulu utk melihat perkembangan.. mmg benar 3k baginya apala sgt kalau dah sebut figure sampai 100k kan.. aku menyakinkan dia.. aku anggap inilah peluang dan rezeki susulanku yg terbesar diperolehi dlm forex semenjak kejatuhan… aku nak pastikan tidak akan sia2kan peluang ini.. aku memikirkan, kali ni apa cara yg aku harus lakukan supaya aku berjaya dan mampu bergerak lebih jauh ke depan.. yessss.. aku dpt withdraw akaun tersebut dgn 50% profit.. dpt profit sharing 30% dari keuntungan.. tapi selepas itu akaun tersebut menjadi terhuyung hayang.. maybe aku terlalu yakin.. sebenarnya ia mungkin satu beginner luck semata2.. bila aku buat lagi tapi x menjadi.. berbulan2 akaun itu tidak memberi hasil lagi.. sales utk gold pun sudah lama tiada.. runsing kepalaku.. akhirnya pengakhiran akaun itu masih sama dgn akaun2 aku sebelum ini iaitu kecundang.. dengan kecundang akaun itu maka musnahlah impianku utk terus deal dgnnya utk amount yg lebih besar.. x mengapa, anggap ini bukan rezeki aku.. aku masih ada akaunku yg lain walau capital hanya ratusan usd saja.. yg penting aku x pernah stop dlm bertrading…


Kerja2 lain yg aku pernah buat diwaktu itu iaitu memasang Unifi.. x pernah2 aku buat kerja wyring.. panjat tiang kabel.. bbrp hari juga aku ikuti utk fahamkan kerja pemasangan Unifi ini.. itupun rakanku yg perkenalkan.. katanya boleh dpt side income @ tips sampai beribu2 sebulan.. tapi lebih seminggu aku ikuti sesen pun income x masuk.. katanya aku dlm training lagi.. penat bukan main.. akhirnya aku stop.. aku juga pernah jual tin2 kosong.. botol2 plastik, besi buruk, suratkhabar lama utk mencari sesuap nasi.. merata2 aku kutip ‘sampah2’ itu yg sebenarnya boleh beri rezeki jika dijual.. mmg tidak mahal.. ada carnival mana2 aku dtg bukannya sbg pengunjung tetapi utk mencari rezeki sambil memikirkan babyku yg kecil itu.. aku x kisah buat kerja apa sekalipun yg penting hasil halal.. Selain pekerjaan tersebut, pernah juga aku membuat 3 kali projek Freelance dari pihak Client berkenaan projek Arkitek… design rumah teres dan kedai hingga submit ke Authority di Kuantan… selain itu projek design Hospital Pintar dan Stesen Minyak… Client projek Kuantan hanya bayar RM1000 sahaja dari deal RM12k dan yg lain2 tanpa membayar sesen pun.. Penat berhari2 bersengkang mata.. cari idea.. terkejar2 dateline.. tapi sia2.. MLM pun aku buat termasuk Monavie.. cuma x pernah jadi gigolo je lagi.. pernah terlintas difikiran utk pinjam ah long utk buat modal trade.. tapi permohonanku ditolak sbb aku bgtau nk trade forex.. lurus bendul gak aku masa tu tapi x mengapa mmg hikmah besar disitu.. aku masih tidak mempunyai asas yg kuat sbg income tetap.. apa yg aku perolehi semuanya one shot saja.. kalau xde sales maka xdela income lagi.. kehidupanku masih susah.. dgn keadaan ekonomi yg teruk, keluarga kerap berlaku porak peranda.. itu perkara normal bagiku.. aku x mampu menyediakan keperluan yg mencukupi utk keluarga..


Satu hari sedang aku surfing internet utk study tentang forex, aku terjumpa satu Artikel dari Nial Fuller tentang 9 Rahsia Kejayaan di Dalam Forex.. aku tertarik dan rupa2nya baru aku sedar semua yg diperkongsikan aku tidak amalkan.. aku tetap membuat perkara yg sama.. sentiasa dlm keadaan try and error.. bila aku try lagi aku ubah teknik.. rupa2nya bukan teknik keutamaan jika ingin berjaya.. byk lagi factor lain yg aku kena lakukan.. aku memang byk menggunakan cara naked chart dan price action.. itupun dari pengamatan aku sendiri tentang market.. dan yg pasti aku mula amalkan segala isi kandungan dari perkongsian Nial Fuller tersebut.. yess… aku dpt improvekan diriku dlm trading.. aku mula membuat journal book utk merekodkan segala aktiviti aku dlm trading.. aku cuba memahami dan mencari kekuatan pada diri sendiri utk mengawal emosi.. byk yg aku mampu lakukan.. walau tidak lagi sempurna, tapi mungkin adakah ini jalannya yg aku cuba cari selama ini… setiap kali ada masa terluang, aku cuba mencari satu method yg bersesuaian di dalam bertrading base kpd kefahaman diriku… Ok stop story situ dulu nanti aku akan bercerita panjang lebar lagi..


Masuk bulan Mei tahun 2011, aku dihubungi rakan yg sama2 belajar di Universiti dahulu… beliau menawarkan aku utk mengendalikan syarikat menjual gold fizikal yg baru dibuka diwaktu itu tetapi lokasinya di Kedah… beliau tau kebolehanku dan tau aku memang ada buat gold.. Aku plan utk membuat seminar dahulu di Area Lembah Klang.. Wahhh x pernah2 aku buat seminar gold, tapi aku plan utk buat benda tu.. Yup, aku kena berani mencuba.. bila kita tau satu perkara yg kita ingin lakukan pasti kita akan usahakan dan pastikan ia boleh Berjaya.. Aku study dan research sedalam2nya tentang gold.. Mencari bahan2 penting utk dijadikan Content di dalam Seminar itu.. Sempat aku membuat Seminar di Cheras dan Wangsamaju bbrp kali… memang benar kali pertama kita lakukan kita xkan dpt buat yg perfect.. pasti ada yg terkucil.. sbb itu aku kata tadi kita kena berani.. dan makin byk aku dah fhm tentang gold.. makin fasih aku bercakap didepan… aku jadi lebih pakar tentang gold.. aku tidak memikir panjang, aku terima tawaran rakanku itu utk menguruskan pejabatnya di Kedah.. lebih baik aku pergi sana dari duduk KL dgn keadaan aku yg sgt tidak menentu.. keadaan keluarga pun tidak berapa ok.. biarlah aku bawa diriku jauh diperantauan.. yer, niat aku hanya satu, aku ingin mengubah nasibku… aku ingin maju dlm kehidupan.. aku ingin menjadi seorang yg boleh berbakti kepada keluarga dan masyarakat.. aku bukan nak jadi kaya atau jutawan sekalipun.. aku tidak hairan wang ringgit berjuta.. aku pernah rasainya.. sekelip mata nilai tersebut telah direntap.. itu juga aku sudah merasainya.. dan ia sgt menginsafi diriku.. aku sentiasa berfikiran positif.. terlalu mahal nilai wang ringgit yg ku kena bayar utk mendapat satu ilmu yg bernama pengalaman..


Di Kedah disitulah detik permulaan sbg Starting Point yg memberi sinar yg cemerlang dalam hidupku di Arena Forex.. apa yg aku lakukan? Apa lagi yg aku dah jumpa? Apa lagi yg aku dpt sepanjang berada disana? Semuanya aku akan sambung di Episod 9 akan datang.. Terima kasih kerana membaca dan mengikuti penulisanku di dalam Arkitel AKU DAN FOREX…


LANGGAN SIGNAL FOREX / FCPO & TIPS PELABURAN SAHAM TERUS KE EMEL ANDA!




Susah nak untung dalam Forex?
Pening kepala nak pilih kaunter Saham yang akan untung ?
Tak pasti entry untuk FCPO ?

Dengan langganan PAKEJ Signal dan Tips KLFX terus emel anda...

Anda TIDAK PERLU lagi berhempas pulas membuat analisis setiap hari.

Trade dengan mudah dan simple berpandukan signal / tips yang kami hantar terus ke emel anda !

 

BERMINAT?  KLIK DISINI >> http://klfx.blogspot.my/p/klfx-free-forex-signal.html

Top MT4 Forex Brokerikofxfxmalayeracashmaster forexfxcmliteforexinstaforexmarketivaeasy forexSelebriti Fx Tempatanzaharudinustaz sobrinasir forexpakdiTop Forex Forumcarigoldnogoldwang cybercaricommymesranetbicara jutawanTop Indicator Forexsupport resistanceelliot wave fibonacciwinning solutionKuasa Forexcot reportmacd rsi adx bollingernewsCarian Saham Paling Tinggimaybank2u fxlangkah main sahambank negara malaysiacara menjana pendapatankelas saham percumakursus saham murahbelajar saham onlinebskl bursa malaysiaklci bursa sahambicara jutawanpelaburan sahamduit sambilanjawatan kosongkerja sambilanTop Forex Keywordblog forexbuku panduan forexstrategi forex long termcara senang trade forexpanduan simple forexEA expert advisorforex robotkursus forexforex tutorialteknik scalpingpart time trader kayakelas fxuntung forexfundamentalstranglestraddlebreak outasian marketforex sessionforex seremban tamping rembau nilai negeri sembilanforex labuantips forexforex seminarforex signalebook forex bahasa melayu bmbroker forexforex haramforex illegalapa itu forexbagaimana bermula dalam forexforex tipuTop MT4 Forex Brokerikofxfxmalayeracashmaster Brokerikofxfxmalayeracashmaster forexfxcmliteforexinstaforexmarketivaeasy forexSelebriti Fx Tempatanzaharudinustaz sobrinasir forexpakdiTop Forex Forumcarigoldnogoldwang cybercaricommymesranetbicara jutawanTop Indicator Forexsupport resistanceelliot wave fibonacciwinning solutionKuasa Forexcot reportmacd rsi adx bollingernewsCarian Saham Paling Tinggimaybank2u fxlangkah main sahambank negara malaysiacara menjana pendapatankelas saham percumakursus saham murahbelajar saham onlinebskl bursa malaysiaklci bursa sahambicara jutawanpelaburan sahamduit sambilanjawatan kosongkerja sambilanTop Forex Keywordblog forexbuku panduan forexstrategi forex long termcara senang trade forexpanduan simple forexEA expert advisorforex robotkursus forexforex tutorialteknik scalpingpart time trader kayakelas fxuntung forexfundamentalstranglestraddlebreak outasian marketforex sessionforex seremban tamping rembau nilai negeri sembilanforex labuantips forexforex seminarforex signalebook forex bahasa melayu bmbroker forexforex haramforex illegalapa itu forexbagaimana bermula dalam forexforex tipuTop MT4 Forex Brokerikofxfxmalayeracashmaster, pelaburan emas pelaburan emas maybank harga emas dinar emas pelaburan emas bank rakyat pelaburan emas public bank harga emas terkini harga emas maybank pelaburan emas di malaysia harga emas di malaysia harga emas malaysia pelaburan saham emas harga emas 916 terkini pelaburan dinar emas pelaburan emas forum saham emas harga emas di pasaran pasaran emas melabur emas harga emas 916 semasa pelaburan emas di bank rakyat pelaburan emas public gold harga emas harian pelaburan emas bank islam skim pelaburan emas harga emas semasa 916 pasaran emas semasa teknik pelaburan emas cara pelaburan emas zaharuddin pelaburan emas harga pasaran emas semasa harga emas bank negara pelaburan jongkong emas harga emas hari ini malaysia pasaran emas malaysia emas pelaburan harga emas 916 sekarang harga emas 999 terkini harga emas 999.9 hari ini pasaran emas hari ini harga pasaran emas hari ini

KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Bersama Menjana Kekayaan!

 

kursus forex forex malaysia belajar forex forex factory kuasa forex jutawan forex marketiva easy forex forex forex investment forex converter malaysia forex forex news forex courses forex indicator robot forex apa itu forex forex calculator forex trading forex exchange forex forum foreign exchange forex tutorial forex signal forex autopilot main forex panduan forex signal forex forex robot forex rates kursus forex di malaysia metatrader free forex signal berita forex kursus forex malaysia what is forex kursus forex 2010 forex broker forex contest islamic forex forex chart best forex broker forex ea forum forex forex automoney ebook forex indicator forex forex ebook forex bonus oanda forex kursus saham saham saham online marketiva main saham belajar saham main saham online metatrader 4 belajar main saham marketiva.com cara main saham online harga saham cara bermain saham jual beli saham bermain saham belajar saham online belajarforex belajar marketiva permainan saham online saham valas harga saham online cara bermain saham online bermain saham online pasar saham online trading saham online bagaimana cara bermain saham valas online belajar bermain saham trading saham cara saham online trading saham simulasi saham saham online trading main saham instaforex marketiva saham online foreign exchange main saham online belajar saham main saham maybank2u belajar main saham metatrader fx open metatrader 4 marketiva.com cara main saham online panduan main saham tips main saham mt4 metatrader 5 online trading bagaimana cara main saham marketiva scam www.marketiva.com forek fx pro beli saham online fx trading belajarforex easyforex valas forexmali trading online bermain saham investasi online bursa saham malaysia main board indeks saham modal main saham valas online trading saham bermain saham online foreks meta trader saham online trading cara bermain saham online trading saham online forextrading index saham investasi saham perdagangan saham bursa malaysia bursa malaysia real time bursa saham malaysia bursa malaysia price bursa malaysia berhad klse bursa malaysia bursa malaysia annual report bursa malaysia my bursa malaysia announcement bursa malaysia index bursamalaysia www.bursamalaysia.com bursamalaysia.com ftse bursa malaysia klse online bursa malaysia listing requirement bursa malaysia share price share market malaysia listing requirements of bursa malaysia how to invest in bursa malaysia bursa malaysia website market information bursa malaysia forum klse malaysia bursa saham malaysia online stock market malaysia star bursa malaysia bursamalaysia price bursa malaysia address bursa malaysia securities berhad malaysia stock exchange bursa malaysia bhd bursa malaysia career listed company in bursa malaysia ftse bursa malaysia klci bursa malaysia prices bursa malaysia depository sdn bhd bursa malaysia wiki bursa malaysia market watch malaysia market market watch malaysia fungsi bursa malaysia bursamalaysia announcement bursa malaysia derivatives company listed in bursa malaysia the star online business bursa malaysia market price bursa saham malaysia listed companies trading bursa malaysia bursa malaysia daily summary bursa malaysia blog klse klse online klse star klse price klse real time klse malaysia klse chart klse my klse my website market information prices index bursamalaysia klse stock watch klse star online bursa saham malaysia www.bursamalaysia.com klse bursa malaysia klse index klse market watch klse composite index www.klse.com.my star klse klse realtime kuala lumpur stock exchange klse announcement klse forum klse stock prices klse stock exchange klse online market watch www.klse.com klse real time monitor bursamalaysia.com share market malaysia klse my website market information malaysia stock exchange stock market malaysia klse blog klse stock malaysia stock market klse share price kuala lumpur stock exchange klse klse prices malaysia share market klse market realtime klse share market klse live klse quote klse summary klse eod data klse stock market star klse online GFC Markets FBS Holdings Inc. Finexo FxCompany LiteForex HY Markets [Forex, Stocks, Metals] Dukascopy [Interbank Forex] GFX Group SA [Forex, Stock Market Index, ...] MoneyForex [Forex, CFD, ...] Western Capital Forex [Forex, CFD, Stocks ...] dbFX Deutsche Bank [Forex ...] FxPro [Forex, CFD, Stocks, Metals ...] COESfx [Forex, Gold, ...] Saxobank [Forex, CFD, ...] TMS Brokers [Managed Accounts, ...] AlaronFX Inc. [Forex, Managed Accounts...] Delta Stock Inc. [Forex, Stock...] Man Financial [Forex, CFD...] A.B. Watley Forex [Forex, Future...] FXDirectDealer iFOREX [Forex, Trading Signals,...] Currency Trading USA [Forex, Man...] Forex Day Trading [Forex, Manage...] Forex For You [Forex, Managed Fu...] Carlo Scevola, CTA [Managed Fund...] Gallo Global Markets [Forex, Fut...] FOREX.com DTG Futures [Futures] DirectFX Invest2forex Rose Stevons & Company [Mana...] Goldberg Forex Group FXOnline Japan Ltd., FXTech Trading Goetz Financial Forex Affin Investment Bank Berhad L 2 Alliance Investment Bank Berhad L 3 AmInvestment Bank Berhad L 4 CIMB Investment Bank Berhad L 5 ECM Libra Investment Bank Berhad L 6 Hong Leong Investment Bank Berhad L 7 HwangDBS Investment Bank Berhad L 8 KAF Investment Bank Berhad L 9 Kenanga Investment Bank Berhad L 10 Maybank Investment Bank Berhad L 11 MIDF Amanah Investment Bank Berhad L 12 MIMB Investment Bank Berhad L 13 OSK Investment Bank Berhad L 14 Public Investment Bank Berhad L 15 RHB Investment Bank Berhad successinforex.blogspot.com collegeforex.com www.duitdariforex.com www.jaguhforex4u.com www.forexmalaysia.com www.bijakforex.com www.sureheboh.com www.kampusforex.com santaiforex.afcobiz.com forex percuma , belajar forex , teknik forex percuma , belajar forex percuma , forex blog , forex blogspot, faham forex, belajar blog, belajar forex islamic, forex percuma, nak belajar main tukaran wang asing, foex percuma, belajar percuma saham, nak belajar forex, ilmu forex percuma, belajar forex islam, beza forex saham, forex duit percuma, belajar blog percuma, jom belajar forex, www.teknikforex percuma.com, belajar forex.com, nak blaja forex, kan belajar forex, teknik forex tag cloud Some currency pairs are more predictable than others. Here are my top 5: 1. AUD/USD 2. EUR/GBP 3. NZD/USD 4. EUR/USD 5. USD/CHF