.

9 Perbezaan Pasaran FCPO dan Saham; Alternatif Untuk Forex Trading

cp
Saham dengan crude palm oil futures (FCPO) adalah dua bidang, dua produk kewangan yang berbeza.
Walaupun keduanya, saham dan FCPO dapat kita jual beli melalui Bursa Malaysia, tetapi ia ibarat langit dan bumi.
Ini penerangan yang ringkas.
Saham macam naik kereta sedan biasa.
FCPO macam bawa Ferrari.
Semua orang memang suka bawa Ferrari. Laju. Cool. Macho.
Tapi kosnya tinggi. Sekali rosak, bukan semua mekanik boleh betulkan. Alat ganti kereta pun bukan semua kedai ada. Kalau gaji kita biasa-biasa, duit dalam bank tak banyak mampu ke nak beli Ferrari? Dah terkena takut tak terbayar dengan gaji sebulan. Jadi kena tengok perkara berkaitan begitu.
Malah Ferrari ke, kereta sedan biasa ke kalau dirempuh treler di lebuh raya, boleh jalan juga.
Risiko ada di semua tempat.
Tujuan pasaran hadapan ini asalnya untuk hedging. Membentuk satu pasaran, rujukan harga yang lebih efisyen. Namun ada peluang untuk aktiviti spekulatif.
Kenapa FCPO ini ada di Bursa Malaysia, sebab kita adalah pengeluar utama minyak kelapa sawit. Ok, berikut pula adalah 9 perbezaan (lebih teknikal) antara pelaburan saham dan FCPO trading yang perlu kita tahu:
1. Apa itu …
Saham ?
Pemilikan dalam sesebuah syarikat.
FCPO ?
Pasaran hadapan (futures) minyak kelapa sawit mentah (crude palm oil). Produk derivatif komoditi di Bursa Malaysia.
2. Jenis Pasaran
Kenapa dinamakan pasaran hadapan ?
Er.. derivatif ?
Saham
Saham adalah cash market.
Pasaran hadapan saham di Bursa Malaysia dikenali sebagai Single Stock Futures (SSF). Jadi SSF ini derivatif bagi saham.
FCPO
Mesti ada pasaran sawit mentah yang fizikal.
Sebab FCPO adalah derivatif bagi CPO.
Pasaran hadapan adalah pasaran hutang. Sebab kita tidak beli minyak sawit mentah itu secara tunai. Kalau beli tunai, sama macam kita beli minyak masak dekat pasar raya. Setiap kali beli FCPO mana ada lori datang hantar minyak di rumah melainkan …
3. Jenis Akaun di Bursa Malaysia
Kedua-duanya perlu buka akaun, tetapi 2 akaun yang berbeza iaitu:
Saham
Kita perlu ada akaun CDS & akaun trading dengan mana-mana syarikat sekuriti / broker saham untuk mula terlibat dalam pelaburan saham.
FCPO
Kita kena buka margin account yang berbeza dengan akaun jual beli saham, melalui syarikat futures broker yang sah.
4. Modal
Melabur perlu ada modal.
Saham
Saham berharga RM 0.71, kita perlu beli paling kurang 100 unit.
RM 0.71 x 100 = RM 71 sebelum campur kos brokerage, stamp duty, clearing fees & GST.
FCPO
Modal bermula adalah bergantung kepada margin yang ditetapkan.
Misalnya, daily margin RM 5,000, maka sekurang-kurangnya RM 5,500 (buffer RM 500) diperlukan untuk beli 1 kontrak. Jadi, jika mahu beli 2 kontrak, perlu  ada RM 11,000. Kos brokerage dan lainnya juga ada.
5. Margin
Sekuriti deposit.
Saham
Tiada keperluan.
FCPO
Perlu kekalkan duit dalam akaun paling sedikit, mengikut jumlah (maintenance margin) yang ditetapkan. Jika kita rugi dan modal jatuh di bawah keperluan margin, maka akan kena margin call.
6. Leverage
Ini yang orang kata FCPO boleh untung cepat dari saham.
Untung sahajakah yang cepat tu, rugi lambat ? Cuba tanya balik.
Saham
Tiada leverage. 1 lot saham bermaksud kita memiliki 100 unit saham. Pada T+4 kita dah buat full settlement.
FCPO
1 kontrak bersamaan 25 tan metrik saham. Sebab itu turun naik 1 tick, untung ruginya adalah RM 25.
Andaikan satu 1 tan metrik berharga RM 2,500. Untuk membeli 25 tan metrik, maka perlu bayar RM 62,500. Tapi dengan pasaran hadapan cuma perlu memenuhi margin sebanyak RM 5,000 sahaja. Yang mana full settlement RM 62,500 itu perlu dibuat pada T+90 misalnya.
Sebab itu pasaran hadapan adalah sejenis pasaran hutang / pasaran bertangguh.
7. Untung
Money talks.
Saham
Boleh dapat speculative gain dan juga dividen gain. Serta dari aktiviti korporat tertentu.
FCPO
Speculative gain sahaja.
FCPO ada 2 ways market, boleh buat untung masa pasaran naik dan menurun. Long. Short.
8. Spread
Teknik arbitrage.
Saham
Tiada.
FCPO
Boleh dilakukan. Keperluan margin pun adalah lebih rendah.
9. Status Patuh Shariah
Mencari yang halal itu adalah kewajipan.
Saham
Sila rujuk: Bagaimana Suruhanjaya Sekuriti Menentukan Sesuatu Saham Itu Patuh Shariah ?
FCPO:
Sila rujuk: Hukum Melabur dalam Pasaran Hadapan CPO & FKLI
.
Sekiranya tuan mahukan alternatif pelaburan forex di internet yang Shariah compliant, maka FCPO barangkali sesuai untuk tuan. Kemahiran trade dalam forex, dapat digunakan untuk trade FCPO.
Kepada orang baru, lebih baik bermula dahulu dengan pasaran saham. Jika berminat untuk mengetahui tentang pasaran saham, sila klik link di bawah:


LANGGAN SIGNAL FOREX / FCPO & TIPS PELABURAN SAHAM TERUS KE EMEL ANDA!




Susah nak untung dalam Forex?

Pening kepala nak pilih kaunter Saham yang akan untung ?

Tak pasti entry untuk FCPO ?


Dengan langganan PAKEJ Signal dan Tips KLFX terus emel anda...

Anda TIDAK PERLU lagi berhempas pulas membuat analisis setiap hari.

Trade dengan mudah dan simple berpandukan signal / tips yang kami hantar terus ke emel anda !

 

BERMINAT?  KLIK >> DISINI <<

Top MT4 Forex Brokerikofxfxmalayeracashmaster forexfxcmliteforexinstaforexmarketivaeasy forexSelebriti Fx Tempatanzaharudinustaz sobrinasir forexpakdiTop Forex Forumcarigoldnogoldwang cybercaricommymesranetbicara jutawanTop Indicator Forexsupport resistanceelliot wave fibonacciwinning solutionKuasa Forexcot reportmacd rsi adx bollingernewsCarian Saham Paling Tinggimaybank2u fxlangkah main sahambank negara malaysiacara menjana pendapatankelas saham percumakursus saham murahbelajar saham onlinebskl bursa malaysiaklci bursa sahambicara jutawanpelaburan sahamduit sambilanjawatan kosongkerja sambilanTop Forex Keywordblog forexbuku panduan forexstrategi forex long termcara senang trade forexpanduan simple forexEA expert advisorforex robotkursus forexforex tutorialteknik scalpingpart time trader kayakelas fxuntung forexfundamentalstranglestraddlebreak outasian marketforex sessionforex seremban tamping rembau nilai negeri sembilanforex labuantips forexforex seminarforex signalebook forex bahasa melayu bmbroker forexforex haramforex illegalapa itu forexbagaimana bermula dalam forexforex tipuTop MT4 Forex Brokerikofxfxmalayeracashmaster Brokerikofxfxmalayeracashmaster forexfxcmliteforexinstaforexmarketivaeasy forexSelebriti Fx Tempatanzaharudinustaz sobrinasir forexpakdiTop Forex Forumcarigoldnogoldwang cybercaricommymesranetbicara jutawanTop Indicator Forexsupport resistanceelliot wave fibonacciwinning solutionKuasa Forexcot reportmacd rsi adx bollingernewsCarian Saham Paling Tinggimaybank2u fxlangkah main sahambank negara malaysiacara menjana pendapatankelas saham percumakursus saham murahbelajar saham onlinebskl bursa malaysiaklci bursa sahambicara jutawanpelaburan sahamduit sambilanjawatan kosongkerja sambilanTop Forex Keywordblog forexbuku panduan forexstrategi forex long termcara senang trade forexpanduan simple forexEA expert advisorforex robotkursus forexforex tutorialteknik scalpingpart time trader kayakelas fxuntung forexfundamentalstranglestraddlebreak outasian marketforex sessionforex seremban tamping rembau nilai negeri sembilanforex labuantips forexforex seminarforex signalebook forex bahasa melayu bmbroker forexforex haramforex illegalapa itu forexbagaimana bermula dalam forexforex tipuTop MT4 Forex Brokerikofxfxmalayeracashmaster, pelaburan emas pelaburan emas maybank harga emas dinar emas pelaburan emas bank rakyat pelaburan emas public bank harga emas terkini harga emas maybank pelaburan emas di malaysia harga emas di malaysia harga emas malaysia pelaburan saham emas harga emas 916 terkini pelaburan dinar emas pelaburan emas forum saham emas harga emas di pasaran pasaran emas melabur emas harga emas 916 semasa pelaburan emas di bank rakyat pelaburan emas public gold harga emas harian pelaburan emas bank islam skim pelaburan emas harga emas semasa 916 pasaran emas semasa teknik pelaburan emas cara pelaburan emas zaharuddin pelaburan emas harga pasaran emas semasa harga emas bank negara pelaburan jongkong emas harga emas hari ini malaysia pasaran emas malaysia emas pelaburan harga emas 916 sekarang harga emas 999 terkini harga emas 999.9 hari ini pasaran emas hari ini harga pasaran emas hari ini

KLIK ICON TWITTER & FACEBOOK DIBAWAH DAN SHARE INFO DI LAMAN INI BERSAMA  KENALAN ANDA.... Bersama Menjana Kekayaan!



kursus forex forex malaysia belajar forex forex factory kuasa forex jutawan forex marketiva easy forex forex forex investment forex converter malaysia forex forex news forex courses forex indicator robot forex apa itu forex forex calculator forex trading forex exchange forex forum foreign exchange forex tutorial forex signal forex autopilot main forex panduan forex signal forex forex robot forex rates kursus forex di malaysia metatrader free forex signal berita forex kursus forex malaysia what is forex kursus forex 2010 forex broker forex contest islamic forex forex chart best forex broker forex ea forum forex forex automoney ebook forex indicator forex forex ebook forex bonus oanda forex kursus saham saham saham online marketiva main saham belajar saham main saham online metatrader 4 belajar main saham marketiva.com cara main saham online harga saham cara bermain saham jual beli saham bermain saham belajar saham online belajarforex belajar marketiva permainan saham online saham valas harga saham online cara bermain saham online bermain saham online pasar saham online trading saham online bagaimana cara bermain saham valas online belajar bermain saham trading saham cara saham online trading saham simulasi saham saham online trading main saham instaforex marketiva saham online foreign exchange main saham online belajar saham main saham maybank2u belajar main saham metatrader fx open metatrader 4 marketiva.com cara main saham online panduan main saham tips main saham mt4 metatrader 5 online trading bagaimana cara main saham marketiva scam www.marketiva.com forek fx pro beli saham online fx trading belajarforex easyforex valas forexmali trading online bermain saham investasi online bursa saham malaysia main board indeks saham modal main saham valas online trading saham bermain saham online foreks meta trader saham online trading cara bermain saham online trading saham online forextrading index saham investasi saham perdagangan saham bursa malaysia bursa malaysia real time bursa saham malaysia bursa malaysia price bursa malaysia berhad klse bursa malaysia bursa malaysia annual report bursa malaysia my bursa malaysia announcement bursa malaysia index bursamalaysia www.bursamalaysia.com bursamalaysia.com ftse bursa malaysia klse online bursa malaysia listing requirement bursa malaysia share price share market malaysia listing requirements of bursa malaysia how to invest in bursa malaysia bursa malaysia website market information bursa malaysia forum klse malaysia bursa saham malaysia online stock market malaysia star bursa malaysia bursamalaysia price bursa malaysia address bursa malaysia securities berhad malaysia stock exchange bursa malaysia bhd bursa malaysia career listed company in bursa malaysia ftse bursa malaysia klci bursa malaysia prices bursa malaysia depository sdn bhd bursa malaysia wiki bursa malaysia market watch malaysia market market watch malaysia fungsi bursa malaysia bursamalaysia announcement bursa malaysia derivatives company listed in bursa malaysia the star online business bursa malaysia market price bursa saham malaysia listed companies trading bursa malaysia bursa malaysia daily summary bursa malaysia blog klse klse online klse star klse price klse real time klse malaysia klse chart klse my klse my website market information prices index bursamalaysia klse stock watch klse star online bursa saham malaysia www.bursamalaysia.com klse bursa malaysia klse index klse market watch klse composite index www.klse.com.my star klse klse realtime kuala lumpur stock exchange klse announcement klse forum klse stock prices klse stock exchange klse online market watch www.klse.com klse real time monitor bursamalaysia.com share market malaysia klse my website market information malaysia stock exchange stock market malaysia klse blog klse stock malaysia stock market klse share price kuala lumpur stock exchange klse klse prices malaysia share market klse market realtime klse share market klse live klse quote klse summary klse eod data klse stock market star klse online GFC Markets FBS Holdings Inc. Finexo FxCompany LiteForex HY Markets [Forex, Stocks, Metals] Dukascopy [Interbank Forex] GFX Group SA [Forex, Stock Market Index, ...] MoneyForex [Forex, CFD, ...] Western Capital Forex [Forex, CFD, Stocks ...] dbFX Deutsche Bank [Forex ...] FxPro [Forex, CFD, Stocks, Metals ...] COESfx [Forex, Gold, ...] Saxobank [Forex, CFD, ...] TMS Brokers [Managed Accounts, ...] AlaronFX Inc. [Forex, Managed Accounts...] Delta Stock Inc. [Forex, Stock...] Man Financial [Forex, CFD...] A.B. Watley Forex [Forex, Future...] FXDirectDealer iFOREX [Forex, Trading Signals,...] Currency Trading USA [Forex, Man...] Forex Day Trading [Forex, Manage...] Forex For You [Forex, Managed Fu...] Carlo Scevola, CTA [Managed Fund...] Gallo Global Markets [Forex, Fut...] FOREX.com DTG Futures [Futures] DirectFX Invest2forex Rose Stevons & Company [Mana...] Goldberg Forex Group FXOnline Japan Ltd., FXTech Trading Goetz Financial Forex Affin Investment Bank Berhad L 2 Alliance Investment Bank Berhad L 3 AmInvestment Bank Berhad L 4 CIMB Investment Bank Berhad L 5 ECM Libra Investment Bank Berhad L 6 Hong Leong Investment Bank Berhad L 7 HwangDBS Investment Bank Berhad L 8 KAF Investment Bank Berhad L 9 Kenanga Investment Bank Berhad L 10 Maybank Investment Bank Berhad L 11 MIDF Amanah Investment Bank Berhad L 12 MIMB Investment Bank Berhad L 13 OSK Investment Bank Berhad L 14 Public Investment Bank Berhad L 15 RHB Investment Bank Berhad successinforex.blogspot.com collegeforex.com www.duitdariforex.com www.jaguhforex4u.com www.forexmalaysia.com www.bijakforex.com www.sureheboh.com www.kampusforex.com santaiforex.afcobiz.com forex percuma , belajar forex , teknik forex percuma , belajar forex percuma , forex blog , forex blogspot, faham forex, belajar blog, belajar forex islamic, forex percuma, nak belajar main tukaran wang asing, foex percuma, belajar percuma saham, nak belajar forex, ilmu forex percuma, belajar forex islam, beza forex saham, forex duit percuma, belajar blog percuma, jom belajar forex, www.teknikforex percuma.com, belajar forex.com, nak blaja forex, kan belajar forex, teknik forex tag cloud Some currency pairs are more predictable than others. Here are my top 5: 1. AUD/USD 2. EUR/GBP 3. NZD/USD 4. EUR/USD 5. USD/CHF